allerup og prehn

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

02.02.2022

Der ligger en kæmpe CO2-gevinst i at ændre vores kostvaner

Næstformand i Kost og Ernæringsforbundet og fødevareministeren glæder sig over, at der er kommet kostråd til professionelle køkkener

Af næstformand i Kost og Ernæringsforbundet Michael Allerup Nielsen og fødevareminister Rasmus Prehn

Der er et kæmpe potentiale for at nedbringe vores CO2-udledning, hvis vi fylder flere grøntsager og mindre kød på tallerkenen. Derfor lancerede vi sidst i januar kostrådene specifikt målrettet personalet i de professionelle køkkener – på arbejdspladser, på skolerne og i daginstitutionerne. Det skal sikre mere klimavenlig og sund mad til danskerne.

For danskerne udleder hvert år ca. tre ton CO2 gennem fødevareforbruget. Det giver Danmark et af største klimaaftryk fra fødevarer i verden målt pr. indbygger.

Og det er på trods af, at tre ud af fem danskere faktisk gerne vil spise mere klimavenligt. Problemet er, at mange har den oplevelse, at klimavenlig mad går på kompromis med smagen. Det skal de professionelle køkkener nu hjælpe os med at lave om på.

Ligesom De officielle Kostråd, som blev lanceret sidste år, er helt klare råd til, hvordan man spiser både sundt og klimavenligt. Så kan kostrådene til de professionelle køkkener det samme. Det er gode råd, der skal gøre den sunde og grønne madlavning nemmere.

Valget om man vil følge dem – det ligger stadig hos den enkelte. Vi giver med kostrådene nødvendig information, så man kan træffe sit valg på et oplyst grundlag.

Ifølge Klimarådet kan vi skære mellem 31-45 pct. af CO2-udledningen ved at følge kostrådene.

Og netop derfor blev klima for første gang en del af De officielle Kostråd, da de blev præsenteret for et år siden.

Kostrådene alene ikke ændrer vores madvaner henover natten. Det er en lang rejse, vi er på, og her er De officielle Kostråd et vigtigt skridt på vejen.

Når det er sagt, så skal det smage af noget, hvis vi skal ændre den måde, vi spiser på. Her kan kostrådene i sig selv ikke stå alene – der skal smag på dem.

Klimarådet og flere andre peger på, at de offentlige køkkener er et oplagt sted at sætte ind, hvis vi skal ændre danskernes kostvaner i en mere klimavenlig retning.

Hver dag bliver der serveret mange hundrede tusinde måltider på offentlige arbejdspladser, skoler og daginstitutioner rundt omkring i Danmark. Det er mad lavet af professionelt køkkenpersonale, der ved, hvordan man får maden til at smage af noget, ligegyldigt om det er bøf eller broccoli, der spiller hovedrollen.

Hvis vi skal have danskerne til at spise mere klimavenligt, så skal vi møde mere klimavenlig mad. Klimarådet siger nemlig helt klart, at jo oftere vi møder velsmagende klimavenlig mad, jo mere normalt bliver det. Så hvis vi oftere møder helt konkrete eksempler på bolognese uden kød, men med gulerødder og linser eller bøffer lavet af selleri, som smager godt, så er der større sandsynlighed for, at vi lader os inspirere. Tager det med hjem. Og varmer de klimavenlige gryder op selv.

Hvis vi kan ændre på, hvad vi hælder på frokosttallerkenerne, så tager vi endnu et vigtigt skridt mod en grønnere madkultur. Både i den konkrete CO2 besparelse på frokosttallerkenen, men også i den inspiration man kan tage med hjem til middagstallerkenen.

Bragt i Nordjyske Medier og Frederiksborg Amtsavis

 

 

 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.