Fastfood
15.07.2024

Danskernes takeaway er vokset med 84% på 8 år

Den gennemsnitlige husstand køber 84% mere fastfood og takeaway end for 8 år siden. Samtidig er portionerne blevet større.

Danskerne takeaway-forbrug er steget, mens måltiderne er blevet større og mindre grønne. Det fremgår af en rapport fra DTU Fødevareinstituttet. 

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemført en undersøgelse af 726 takeaway-måltider fra små uafhængige restauranter rundt om i landet, for at få mere viden om, hvad og hvor meget danskerne spiser, når de køber takeaway. 

Undersøgelsen viser, at takeaway-portionerne generelt er blevet større, og at der er sket en udvikling i forhold til mængden af kød og grøntsager. Indholdet af kød er øget, mens andelen af grøntsager er faldet. 

I en nyhed på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside forklarer projektleder og hovedforfatter til undersøgelsen, Marija Langwagen således: 

”Takeaway-måltiderne er desværre generelt blevet større. Indholdet af grøntsager er reduceret og de grøntsager, der bruges, er stadig mest icebergsalat, tomat og agurk”. 

En burger med en bøf af oksekød eller kylling for eksempel, indeholder typisk kun det der svarer til 8% af den anbefalede mængde af frugt og grønt om dagen. 

Problematisk trods fokus på sundhed i samfundet

I Danmark er der et stort fokus på sundhed, hvilket afspejler sig på takeaway-markedet, hvor der især i storbyerne er kommet flere og sundere alternativer. 

Dog er det, når forskerne ser samlet på hele landet, stadig de traditionelle pizzeriaer og grillbarer, som står for over halvdelen af salget.

 ”Takeaway-måltiderne er typisk mindre grønne, uden fuldkorn og indeholder en høj andel af animalsk fedt fra kødprodukter og ost”, forklarer Marija Langwagen. 

Ifølge Marija Langwagen har det en negativ indflydelse på folkesundheden, når denne type af takeaway-restauranter ikke sælger sunde måltider. 

Du kan læse rapporten her. 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.