Lækker kage

Dårlige vaner fra nedlukningerne bliver hængende hos voksne danskere

Covid-19 restriktionerne påvirkede voksne danskeres kost- og aktivitetsvaner og har forværret folkesundheden og fedmeepidemien

I løbet af den første nedlukningsperiode i marts-maj 2020 oplevede voksne danskere i gennemsnit en vægtøgning på 0,3 kilo. Dette skyldtes en stigning i indtaget af søde sager og drikke, samtidig med at vi var mindre fysisk aktive på grund af COVID-19 pandemien. Selv efter genåbningen af samfundet fortsætter nogle af de nye vaner, såsom hjemmearbejde. Gruppen af personer med hjemmearbejde oplevede størst ændringer i deres kost og aktivitetsniveau under nedlukningen, med flere søde sager og mindre bevægelse.

Dette viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som målte kostvaner, fysisk aktivitet og skærmforbrug i fritiden hos 839 voksne både under den første nedlukning i 2020 og et halvt år efter nedlukningen.

På den positive side spiste vi mindre mættet fedt et halvt år efter nedlukningen, mens vi på den negative side spiste mindre fisk og fuldkorn og mere rødt kød. Det peger på, at nedlukningen har skubbet til vaner, som på nogle punkter kan være blevet hængende, mens de på andre punkter har været knyttet til situationen.

Mange var tvunget til at arbejde hjemme i løbet af nedlukningsperioden, men efterfølgende har mange valgt at fortsætte med regelmæssigt hjemmearbejde. I Danmark er antallet af hjemmearbejdsdage fordoblet i forhold til en typisk arbejdsdag før COVID-19 pandemien.

Sundhedsproblemer kan opstå relativt hurtigt som følge af fysisk inaktivitet. Derfor anbefaler forskerne, at konsekvenserne af usund kost og manglende fysisk aktivitet tages med i betragtning, når man vurderer folkesundheden og overvejer at lukke store dele af samfundet ned igen.

Læs hele undersøgelsen her.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.