
Bred alliance vil have meget mere dansk frugt og grønt
Efter årtiers tilbagegang for dansk frugt og grønt præsenterer 31 af fødevarebranchens mest centrale aktører en samlet plan for at vende udviklingen. Ambitionen er, at halvdelen af frugten og grøntsagerne i Danmark skal være lokalt produceret i 2050.
Bag initiativet står tænketanken Madtanken, som er etableret af Madkulturen. De foreslår seks anbefalinger og 18 konkrete løsninger – fra en national 10-årsplan og lavere moms til bedre rammevilkår for producenterne og et grønt løft af de offentlige køkkener. Blandt medlemmerne i Madtanken er næstformand i Kost og Ernæringsforbundet Michael Allerup Nielsen.
Mange udfordringer
Og der er noget at tage fat i, for i dag stammer kun ni procent af frugten og 26 procent af grøntsagerne fra Danmark, mens seks ud af ti specialiserede gartnerier er forsvundet siden 2008. Samtidig spiser kun otte procent af danskerne den anbefalede mængde frugt og grønt.
”Jeg synes virkelig det er en vigtig dagsorden, vi sætter her. Både for vores medlemmer i deres professionelle arbejde, men også generelt for alle danskere. Jeg tror på, at vi om nogle år vil kunne se meget mere danskproduceret frugt og grønt i butikkerne og selvfølgelig på tallerknerne. Det er vi nødt til at sørge for sker, hvis vi vil sikre danskernes sundhed og samtidigt støtte om vores ønske om at leve mere grønt og bæredygtigt”, siger Michael Allerup Nielsen om arbejdet i Madtanken.
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.