Placeholder for media

30.08.2018

Bliv ernæringssuperhelt

Med Ernæringsspillet får du og dine kollegaer mulighed for at drøfte, hvordan mad og måltider håndteres nu og her. Spillet henvender sig til plejepersonale, pårørende, køkkenet og borgeren selv.

Med Ernæringsspillet har personalet på landets plejecentre, og i de kommunale ældreområder, fået et nyt og inddragende værktøj til at løse opgaverne med den rette ernæring til den enkelte borger.
Ernæringsspillet er opfundet af Mad & Måltider i Odense Kommune, hvor det ernæringsfaglige team har kunne se spillet virke med succes på kommunens plejecentre og udegrupper.
Spillet illustrerer en dag i borgerens liv, og der arbejdes med sammensætning af en dagskost, som er sufficient i forhold til kalorie- og proteinindtag  på en konkret borgercase. Spillet anvendes i forbindelse med undervisning af plejepersonale, sygeplejersker og terapeuter såvel på plejecentre, som i hjemmeplejen. Erfaringerne i Odense Kommune er, at spillet giver dynamisk læring af at udnytte alle borgerens vågne timer, forståelse for indhold af protein og kalorier i de enkelte fødevarer og kombinationen af disse.

Spillets gode virkning på mulighederne for at få skabt den mest hensigtsmæssige ernæringssammensætning gjorde Kost & Ernæringsforbundet interesseret, så Ernæringsspillet kunne blive udbredt til alle landets kommuner.

Fagrådet støttede udviklingen

Mad & Måltiders ernæringsfaglige team i Odense Kommune ansøgte Kost & Ernæringsforbundet om støtte til at videreudvikle Ernæringsspillet. Forbundet besluttede at støtte projektet, da spillet giver en dynamisk læringsproces med en erkendelse, som direkte kan omsættes til praksis. Spillet tydeliggør, hvordan man kan udnytte alle borgerens vågne timer, forståelse for protein- og kalorieindhold i de enkelte fødevarer og kombinationen af disse. Da mange plejecentre har forespurgt på, om de kunne få et spil til brug på deres arbejdsplads, og der har endvidere været forespurgt på flere personas med andre problematikker end underernæring, er det oplagt at udbrede spillet til hele landet.

Spillet kan hentes her https://maaltidshaandbog.dk/portfolio-items/ernaeringsspil/

Børn og unge

Ny forskning: Forebyggelse af overvægt skal tænkes helt om

"Vi har ganske enkelt ikke fundet overbevisende dokumentation for, at de overvægtsforebyggende indsatser, vi kender til, rent faktisk virker.”
ældre

Ny undersøgelse: Flere ældre med overvægt og diabetes

Danskerne lever længere og med flere gode leveår. Men der er plads til forbedringer - flere ældre lever med diabetes og overvægt.
Kost, ernæring og sundhed

Sundhedsfremme og forebyggelse

Ernæringsprofessionelle i Kost og Ernæringsforbundet er de faggrupper, som uddannes i det etablerede uddannelsessystem.....
Se alle