profil
Fagblad 1, 2020

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Tekst: Tine Sejbæk. Foto: Peter Sørensen

Vores indsats virker

Profil: Lærke Nielsen hjælper børn og unge, der har svær overvægt. Hendes arbejde dæmmer op for social ulighed, men rådene om kost og motion virker lige godt på alle socialgrupper.

  Selvom Lærke Nielsen hver dag bruger to timer og 40 minutter i transport mellem det nybyggede parcelhus i Sorø og arbejdspladsen Center for Børn og Unges Sundhed på Vesterbro i København, er hun ret glad for sit job. Det er tilfredsstillende at være en del af et team, hvor hun gør en tydelig forskel for familier med børn i alderen 2-16 år, der har svær overvægt.

  − Vi er helt klart med til at udligne social ulighed i sundhed. F.eks. er 60 procent af børnenes mødre uden job, og 60 procent af forældrene har kun 9. klasse eller derunder som højeste uddannelse.

  − Samtidig er det også spændende, at der ikke er forskel på, hvem vi hjælper. Selvom her kommer flest kortuddannede forældre, møder vi alle socialgrupper. Og indsatsen virker faktisk lige godt, uanset om forældrene er ingeniører eller ikke har gennemført 9. klasse, siger Lærke Nielsen.

  Fedt med tværfaglighed

  Hendes daglige arbejdsopgaver i indsatsen ‘Sund vægt’ består af tre dele: Familiesamtaler af godt en times varighed med fokus på at hjælpe familien til sundere vaner og børnene til en lavere vægt. Et ugentligt mo-
  tionshold for 6-13-årige, som hun er med til at lede, samt et madværksted, hvor familier får inspiration til sunde madvaner ud fra temaer som ‘madpakker’ og ‘børnenes livretter’.

  Lærke Nielsen arbejder i et tværfagligt team. Under familiesamtalerne, hvor tilgangen til familiernes liv og hverdag er åben og accepterende, er der ud over hende en psykolog eller en sygeplejerske til stede.

  − Vi kan møde familien med hver vores faglighed. Jeg har styr på det med ernæring og motion, mens psykologen spørger til den underliggende trivsel. Det er super fedt at arbejde på den måde! Vi kommer mere i dybden, fordi sundhed og trivsel jo ikke kun er, hvad vi spiser og drikker.

  Alle elsker deres børn

  Det bedste ved jobbet er for Lærke Nielsen at gøre en forskel for børn, der har det skidt.

  − Vi møder ofte børn, der har en rigtig dårlig trivsel, og som følge heraf spiser de dårligt og bevæger sig for lidt. Skolevægring og isolation kan også være en del af billedet. De børn hjælper vi til en bedre sundhed og hverdag.

  Og jo, der er også udfordrende elementer, fordi det ikke er alle forældre, der tager indsatsen lige alvorligt. Men langt de fleste familier, hun møder, er motiverede.

  Lærke Nielsen har selv et bud på, hvorfor indsatsen for sundere vægt og bedre trivsel ifølge centerets seneste evaluering virker godt på alle socialklasser.

  − Uanset om begge forældre er ledige, ikke fik taget 9. klasse, eller om de har en længere uddannelse, så elsker folk deres børn! Derfor vil langt de fleste gerne hjælpe deres børn til en bedre trivsel, når de får den rette vejledning.

  Se centerets seneste evaluering nedenfor:
  www.centerforbornogungessundhed.kk.dk/sundvaegt

  BLÅ BOG

  Lærke Nielsen

  32 år

  Uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed fra Ankerhus i 2012. Arbejdede i Enheden for Overvægtige Børn og Unge i Holbæk og tog 1. semester af den sundhedsfaglige kandidat på SDU, før hun i 2015 blev ansat på Center for Børn og Unges Sundhed i København.

  MIN HVERDAG

  Toget: Jeg bruger tiden i toget til og fra arbejde på at koble af. Som mange andre sidder jeg og kigger ned i min smartphone.

  Ferie: Til sommer skal vi til Malaga med hele svigerfamilien, hvor vi har lejet et stort hus.

  Krimier: Jeg kan godt lide spændingen i krimier − mest dem i den bløde genre − og jeg læser dem ofte lige før, jeg falder i søvn.

  Weekender: Er dyrebare, når man har et barn på halvandet år − og er meget væk i hverdagen. Ud over familien løber jeg i skoven.

  Haven: Vi bor i et nybygget parcelhus med en have, som jeg nyder − men det er ikke her jeg bruger min tid! Det bliver kun til lidt lugning. Så ingen japansk prydhave til mig lige nu.