profil
Fagblad 6, 2020

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Tekst: Tine Sejbæk. Foto: Peter Sørensen

Start selv

Profil: Mia Bach Edlund vil en masse med sit fag og brænder især for at starte sin egen virksomhed for at vise verden, hvad man kan, når man er uddannet i ernæring og sundhed.

Mia Edlund har en plan, som hun uden vaklen går efter: Hun vil være et eksempel på, at man som nyuddannet kan gøre andet end at søge de job, der nu engang er opslået.

− Jeg vil vise verden, hvad vi kan. Og mine medstuderende, at de godt kan tænke ud af boksen og beskæftige sig med lige det, de har lyst til. Vores uddannelse er så bred. Jeg vil gerne bryde tabuet om, at ernærings- og sundhedsuddannede er kostvejledere og økonomaer. Der er ikke noget galt med det. Men der er så meget mere i det, som hverken vi selv eller arbejdsgiverne altid lige ser.

Podcast om fødevarevirksomheder

Foreløbig laver hun podcasts sammen med iværksætter Simon Marcussen fra firmaet Dansk Tang. De besøger og interviewer nystartede, danske fødevarevirksomheder, som er med til at ændre den danske fødevarescene i og med, at de har fokus på FN’s klimamål. Interviewene skal ende i podcasten ‘Hva’ skal vi så spise?’ Og planen er, at den skal udkomme her i efteråret.

Og det er netop podcasts, hun vil lave som selvstændig.

− Min virksomhed skal inspirere til iværksætteri − og informere om de udfordringer og fordele, der er ved at starte sin egen virksomhed. Og så skal den i øvrigt også fortælle om alle de nye tiltag inden for fødevarer, siger Mia Edlund.

Indtil videre tjener hun ikke penge på podcasts. Hun er nyuddannet og arbejdsledig, og podcasts er en fritidsinteresse. Men hun satser på at skrive kontrakt med et af de firmaer, der udbyder podcasts. Og at de virksomheder, hun besøger, vil få lyst til at sponsorere nogle afsnit.

− Lige nu er det ren interesse, det er nemlig megaspændende, siger Mia Edlund.

Vil sætte dagsordenen

Som selvstændig vil hun i høj grad kunne bestemme selv, og det passer hende godt.

− Det handler om at finde det job, der matcher mine interesser, min faglighed og mit temperament, og det er svært, hvis man ikke har fundet på det selv …

− Når jeg skaber min egen virksomhed, kan jeg lave forskellige aktiviteter under samme hat. Jeg synes, det kan være svært at passe alt det, jeg gerne vil, ind under en enkelt jobbeskrivelse, siger Mia Edlund, der også arbejder på en idé om at lave et netværk for fødevarevirksomheder og folk, der er interesserede i dem.

Tang er en uudnyttet fødevare

Det er ikke nyt for hende at gå anderledes veje. Hun skrev bacheloropgave om tang, og hvordan man kan få forbrugerne til at bruge det i madlavningen, så det ikke kun er Michelin-restauranter, der har tang på menuen.

− Man kan bruge tang som krydderi, i smoothies − ja snart sagt hvor som helst, så jeg var nysgerrig efter at finde ud, hvad der kan få folk til at synes, at tang er lækkert frem for noget, der lugter på stranden? Med klimaforandringerne kan tang blive en af de største spillere i fødevarebranchen, hvis man spiller det kort rigtigt. Vi har jo tang hele vejen rundt om vores land, siger hun.

BLÅ BOG

Mia Bach Edlund 

26 år

Nyuddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i fødevarer og ledelse. Har været studenterambassadør i forbundet frem til september 2020.

MIN HVERDAG

Lange ture: En morgen- eller en aftentur giver mig et pusterum og et frirum, hvor tankerne får frit løb.

Familie og venner: Jeg besøger min familie i Aarhus mindst en gang om måneden og bruger tid med både kæreste og veninder.

Bøger: Jeg læser gerne krimier af danske forfattere. For eksempel synes jeg, Sara Blædel er sej. 

Netflix: Jeg tilbringer gerne en søndag med at flade ud på sofaen med spændende kriminalserier som ‘How to get away with murder’.

Podcast og P1: Jeg hører mange − og mest ‘true crime’ − historier om ægte, danske kriminalsager. Og så lytter jeg til hjernekassen på P1.