Specialistkursus 1
Klinisk ernæringsbehandling af mennesker i ernæringsrisiko
Formålet med dette specialistkursus er, at kursisterne tilegner sig en dybdegående viden om ernæringsterapi indenfor udvalgte sygdomsgrupper, således at de, på et højt fagligt niveau, kan opspore, udrede, diagnosticere, behandle, monitorere og evaluere den iværksatte ernæringsindsats på baggrund af patientens/borgerens sygdomshistorik, kliniske symptomer samt biokemiske markører.
Praktisk info
Kurset består af 10 kursusdage med fysisk fremmøde og hjemmearbejde svarende til 10 dage.
Sted: København, Aalborg og Aarhus
Ansøgningsfrist: 28. juni 2024
Pris: 15.000 kr.
Kvalifikationer:
- Aut. Klinisk diætist med minimum 2 års relevant erfaring
- Ansat i en stilling hvor ernæringsterapi indgår i arbejdsporteføljen svarende til minimum 2 dage/uge
- Medlem af FaKD
Ansøgere der på ansøgningstidspunkter opfylder ovenstående kriterier prioriteres. I tilfælde af ledige pladser på kurset, vil ansøger, som ikke opfylder ovenstående kriterier vurderes mhp. optagelse. Optagelse vil i så fald ske på baggrund af en individuel vurdering af ansøgers kompetencer og erhvervserfaring. Det er et ufravigeligt krav, at ansøger er medlem af Kost og Ernæringsforbundet ved ansøgningstidspunktet og under hele kursusforløbet.
Undervisere

26. august: Introduktion og metabolisme
Indhold: Ernæring - hvor meget og hvordan! Behovsberegning, vurdering af behov, adapteret vægttab, spaltning, absorption, intermediærtstofskifte, stressmetabolisme.
30. september: Hjerte-og Lungesygdomme
Indhold: Kredsløbet (det store og det lille), kapillærudveksling, hjerte-kredsløbssvigt, lungesvigt, KOL, infektioner, konsekvenser af iltmangel,ernæringsbehov, vurdering af sværhedsgrad.
9. september: Sygdomme i mave-tarm kanalen og bugspytkirtlen
Indhold: Patofysiologi, relevante biomarkører, metaboliske forandringer samt behov ift. væske, energi, protein og eventuelle andre særlige ernæringsbehov ved IBD, IBS, tarmkræft, akut og kronisk pancreatitis.
23. september: Leversygdomme
Indhold: Patofysiologi, relevante biomarkører, metaboliske forandringer samt behov ift. væske, energi, protein og eventuelle andre særlige ernæringsbehov ved levercirrose, fedtlever, leverkræft/levermetastaser, hepatitis og levertransplanterede.

7. oktober: Nyresygdomme
Indhold: Patofysiologi, relevante biomarkører, metaboliske forandringer samt behov ift. væske, energi, protein og andre særlige ernæringsbehov ved akut og kronisk nyresygdom, herunder behandling af såvel dialyse patienter som patienter med tidligere stadier af nyresygdom og efter nyretransplantation.

7. oktober: Nyresygdomme
Indhold: Patofysiologi, relevante biomarkører, metaboliske forandringer samt behov ift. væske, energi, protein og andre særlige ernæringsbehov ved akut og kronisk nyresygdom, herunder behandling af såvel dialyse patienter som patienter med tidligere stadier af nyresygdom og efter nyretransplantation.

21. oktober: Tarmsvigt og væske
Indhold: Patofysiologi, relevante biomarkører, metaboliske forandringer samt behov ift. væske, energi, protein og særlige fokuspunkter i ernæringsbehandlingen af patienter med malabsorption grundet tarminsufficiens, tarmsvigt, korttarmssyndrom eller stomi. Viden om væskers fordeling, væsketerapi, herunder væskebehov og væskerestriktioner for udvalgte sygdomsgrupper.

4. november: Intensiv og refeeding
Indhold: De ernæringsmæssige problemstillinger og følgende ernæringsbehandling hos intensiv patienter. Forstå og forklare mekanismerne bag refeeding syndrom, multiorgansvigt og laktatacidose.
2. december: Kræft
Indhold: Patofysiologi, relevante biomarkører, metaboliske forandringer samt behov ift. væske, energi, protein og eventuelle andre særlige ernæringsbehov ved cancersygdom med og uden spredning, cytostatisk behandling, operation for cancer.

25. november: Sondeernæring
Indhold: Vurdere indikationer og kontraindikationer for anvendelse af henholdsvis oral ernæring, enteral ernæring og parenteral ernæring. Kompetencer til at udarbejde relevant behandlingsplan for ernæringsterapi ved anvendelse af henholdsvis oral ernæring, enteral ernæring og parenteral ernæring. Viden om forskellige typer af ernæringssonder og kompetence til at anlægge nasogastriske ernæringssonder.

25. november: Sondeernæring
Indhold: Vurdere indikationer og kontraindikationer for anvendelse af henholdsvis oral ernæring, enteral ernæring og parenteral ernæring. Kompetencer til at udarbejde relevant behandlingsplan for ernæringsterapi ved anvendelse af henholdsvis oral ernæring, enteral ernæring og parenteral ernæring. Viden om forskellige typer af ernæringssonder og kompetence til at anlægge nasogastriske ernæringssonder.