Nyuddannet

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Tekst: Caspian Christiansen, FTFa

Snart færdiguddannet og bekymret for fremtiden? Ro på, tallene er på din side

Som kommende dimittend har man ofte mange spørgsmål og tanker; ”Hvor hurtigt kommer jeg i job?” og ”Hvordan kommer min økonomi til at se ud?” Sådanne tanker er helt normale, og faktisk viser tallene at det også er helt normalt, at der lige går nogle måneder fra man er færdiguddannet til man starter i job.

Du har måske hørt det? Pt. er ledigheden generelt meget lav og efterspørgslen på arbejdskraft høj. Det er med andre ord slet ikke det værste tidspunkt at blive nyuddannet på. Det gælder i høj grad også for uddannelser inden for kost og ernæring.
 

Tallene ser gode ud

Kigger man på ledighedstallene ligger ledigheden for medlemmer af Kost og Ernæringsforbundet faktisk lige nu lavere end den gennemsnitlige ledighed for resten af FTFa´s medlemmer. 

Der er med andre ord, rigtig stor efterspørgsel på dimittender med netop din faglighed.

Samtidig ser tallene for ledighedsperioden for en nyuddannet inden for kost og ernæring også positive ud. Mere end halvdelen er nemlig i arbejde efter 4 måneder (53%) og ca. 3 ud af 4 er statistisk set kommet i arbejde efter 6 måneder. 
 

Start din jobsøgning allerede inden du dimitterer

Selvom tallene er gode, kommer jobbet dog sjældent helt af sig selv. Så hvad kan man egentlig selv gøre for at komme godt i gang med arbejdslivet?

Svaret er egentlig simpelt nok: Jo hurtigere du kommer i gang med at søge jobs jo kortere ledighedsperiode kan du forvente. Som nyuddannet kan det ofte føles tryggest at søge de opslåede stillinger, men faktisk er der rigtig meget at hente både ved at søge uopfordret eller bruge sit netværk. Når du søger uopfordret, er der nemlig ikke lige så mange ansøgere om buddet og samtidig får du mulighed for at lægge vægt på lige præcis de kompetencer og den faglighed du kan byde ind med. Det er altså her muligheden for at skabe ”drømmejobbet” ligger lige til højrebenet.

Ligeledes kan du med fordel bruge dit netværk – få opdateret din Linkedin profil, snak med venner, bekendte og familie eller tag fat i studerende der dimitterede før dig og hør hvad de har gjort og hvor de er nu. Chancen for at du støder på noget relevant er ofte større end du tror.

Husk A-kassen

Skulle der gå nogle måneder før du lander jobbet, står du foran en periode uden løn eller SU. Derfor er det naturligvis en rigtig god ide, at du melder dig ind i a-kassen FTFa, allerede inden du er færdiguddannet – så er du nemlig sikret økonomisk tryghed fra dag 1 og kan melde dig ledig, allerede efter sidste eksamen er bestået.

Se mere her: https://ftfa.dk/din-situation/nyuddannet/

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.