Sundhed
Fagblad 3, 2021

Jean nette Ulnits [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]

Skræddersyet kost i psykiatrien er en succes

Kost: Et nyt kostkoncept med brugerinddragelse via plejen i psykiatrien i Region Hovedstaden har fået armene op hos de indlagte patienter. Med en erfaren kostkonsulent bag rattet er regionen i fuld gang med at sikre patientgruppen en kost- og ernæringsmæssig opmærksomhed, de ikke har fået tidligere.

Hver morgen dufter der af nybagt, økologisk brød på indtil nu fire af Region Hovedstadens otte psykiatriske centre. Frokosten, der før bestod af rugbrød og pålæg, er i dag suppleret med varm pastaret, lun kartoffeltærte, suppe eller råkost, og der serveres hjemmebagte grovboller, frugt og grøntsager, hvis sulten gnaver mellem måltiderne. På et generelt plan er portionerne blevet større og med færre kalorier. Menuplanerne for middagsmaden bliver udviklet sammen med plejerne, der kender patienternes ønsker og behov bedst.

Maden leveres fra Rigshospitalets store køkken i Glostrup og tilberedes færdig på afdelingen, så patienterne får velduftende, varm mad og bagværk i løbet af dagen. For kostkonsulent Lene Schönemann har det været “en juhu-oplevelse” at modtage tilbagemeldingerne fra patienterne og de ansatte i afsnittene.

− Patienterne er vildt glade på de centre, hvor konceptet er indkørt. De elsker, at der er en menuplan, hvor de kan se, hvilke retter de skal have, og at der er nok af det. De kan mærke forandringen og er mere tilfredse, siger hun.

Med titlen kost-controller og projektleder for det skræddersyede kostkoncept, der begyndte i 2020, er Lene Schönemann “den, der står for alt det, der ikke handler om at lave maden”. Kostkonceptet som projekt skal konstant være under udvikling, understreger hun og tilføjer, at det er tanken senere at inddrage brugerne mere direkte i menuplanlægningen. Projektet forventes implementeret i hele Region Hovedstaden i 2024, så der mangler stadig fire centre.

 − Vi er startet op med basistingene, arbejder i flere spor og udvikler konceptet undervejs. Først tog vi fat i menuer og variation. Nu er et af de næste skridt anretning og servering. På de lukkede afsnit spiser patienterne af sikkerhedshensyn af paptallerkener og med plastikbestik, der bøjer og knækker. Det trækker madoplevelsen ned, så vi er i gang med at finde alternativer i brudsikkert genbrugsplast.

Stort madspild og konstante patientklager

Historisk set har der i Region Hovedstaden ikke været forskel på den mad, der blev tilbudt psykiatriske og somatiske patienter. Det er et problem, fordi patienter med fysiske problemstillinger ofte er småtspisende og skal have små, energimættede måltider, mens psykiatriske patienter generelt spiser meget mere, fordi deres medicin øger appetitten. De spiser ofte to-tre gange så meget for ikke at føle sult, men er som regel kun blevet tilbudt én portion. Der er naturligvis også stor forskel på denne type patienter og på, hvordan medicin påvirker appetitten.

Desuden er psykiatriens patienter i gennemsnit indlagt i 32 dage mod tre-fire dage for somatiske patienter. På den tid bliver mange trætte af de samme retter og af at føle sult, så en hel del fedtet takeaway og pizzaer er gennem årene blevet leveret til afdelingerne. Med det resultat, at en tredjedel af hospitalsmaden er endt i skraldespanden, og alt for mange kilo er endt på patienterne.

At problemet har været overset i årevis, forklares ved, at psykiatrien oftest kun udgør en lille en andel af den samlede madleverance. Desuden har de psykiatriske centre typisk delt matrikel med et hospital, som fik leveret maden herfra. Kosten blev derfor produceret i forskellige køkkener til forskellige priser, koncepter og kvalitet. Det affødte en konstant strøm af klager.

Økologi har imidlertid været et fokuspunkt i regionen, før kostkonceptet blev udviklet. Mere end 60 procent af hospitalskøkkenerne har i dag omlagt madproduktionen til 60-90 procent økologi. 

Mad i psykiatrien skal have høj status

Klager, vægtøgning og madspild er baggrunden for, at psykiatrien i Region Hovedstaden valgte at sætte nye øjne på kosten og indlede et samarbejde med et nyt storkøkken på Rigshospitalet i Glostrup. Lene Schönemann var med sit mangeårige samarbejde med hospitalskøkkener det oplagte valg til at ryste posen. Hun fortæller, at opgaven har været langt større end bare at rette op på leverandøraftaler. Det har været en stor mundfuld at sætte sig ind i, hvordan tingene fungerer i alle otte centre.

Projektlederen er gået til arbejdet med faglig stolthed og en holdning til kost som en vigtig del af behandlingen. Hun oplever, at mad og måltider i dag er noget, der bare skal overstås. Derfor er det hendes ambition, at maden under indlæggelsen skal kobles til livskvalitet, nydelse, kultur, hygge og socialt samvær.

− Der er lang vej igen. Den største øjenåbner for mig har været selv at opleve, hvor lav status maden har i hospitalsverdenen, særligt i psykiatrien, siger hun.

Lene Schönemann beskriver det derfor som et stort skridt, at den øverste ledelse i dag efterspørger et betydeligt kvalitetsløft, og at man vil have et mere ensartet tilbud i kosten.

− Den store udfordring i mit arbejde har været og er at ændre medarbejdernes holdning længere nede, så de kommer med på denne spændende rejse. Jeg oplever, at der er ved at være grobund for, at vi for første gang kan få en fælles ramme for kosten, siger hun.

 

FAKTA:

Større portioner og valgfrihed, mindre energi og madspild

Alle Region Hovedstadens omkring 1200 indlagte psykiatriske patienter skal inden 2024 tilbydes et kostkoncept tilpasset deres behov. Målet er at opnå større tilfredshed og mindre medicinsk betinget overvægt blandt patienterne under indlæggelse. Kostkonceptets produceres som ”Cook-chill”, det vil sige leveret færdiglavet og nedkølet mad, som anrettes og opvarmes i afsnittene.

I den videre udvikling af kostkonceptet bliver der taget særligt hensyn til patienter med spiseforstyrrelser, børn og unge, samt ældre. Den største gruppe patienter vil dog få normalkost - altså mad med en fedtenergi på 25-40 procent, som er de officielle anbefalinger. Det finansieres af besparelsen ved at reducere det nuværende madspild.

Sundhed

Aarhus vil tilbyde alle skoleelever et varmt måltid

Skolemad: Børn skal kunne få et nærende måltid på alle folkeskoler i Aarhus. Derfor er byrådet i gang med at bygge 16 produktionskøkkener på skoler fr
Sundhed

Corona er en skygge på studietiden

Det seneste år har påvirket alles hverdag. For de studerende har det ikke bare været dagligdagen, der er blevet hårdt ramt. Tanker om fremtiden er ogs
Sundhed

Dyrt at nægte medarbejder fratrædelsesgodtgørelse

Ændringer i ansættelsesforholdet: Udsigten til fem gange så lang transporttid fik den mangeårige med- arbejder Bettina Sidor til at trække i bremsen,
Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk