Kost, ernæring og sundhed

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

af Rikke Kristensen og Marianne Vilsbøll Jacobsen, regionsformænd, Kost og Ernæringsforbundet

Skolemad: For mange fordele til at lade være

Selvom Danmark er et lille land, er det stadig præget af stor ulighed. Ulighed i økonomi. Ulighed i sundhed. Ulighed mellem landsdele. Tallene taler sit eget tydelige sprog, når man kigger i statistikken.  

Både Brøndby, Odsherred og Lolland Kommune står med nogle af disse udfordringer. Kommunernes gennemsnitsindkomst er under den nationale og samtidig har flere børnene overvægt end i resten af landet.   

Det vil Kost og Ernæringsforbundet gerne gøre noget ved, så alle børn i Danmark får de bedst mulige forudsætninger for et langt og sundt liv. Vi kan ikke løse det hele, men vi ved, at med den rette indsats kan vi komme et stort stykke ad vejen.  

Et redskab her er brugerbetalingsfrie madordninger i skolerne. En omfattende svensk undersøgelse pba. årtiers data viser, at ernæringsrigtig skolemad giver længere uddannelse og en højere livsindkomst end de, der ikke var omfattet af madordningen. Faktisk løftes børn, der får madordninger mere end hvad der svarer til et helt års ekstra uddannelse. Det slår selvfølgelig igennem resten af livet. Børnene fra de mest sårbare hjem får en livsindkomst, der er 6 pct. højere, hvis de har fået gratis skolemad i deres barndom. Og så har vi slet ikke nævnt, at disse børn selvfølgelig også bliver sundere.  

Resultaterne gør et indtryk og er overbevisende. Men når man tænker efter giver det enormt god mening. Man lærer og trives nemlig bedre, når man er mæt.  

Derfor synes vi, at man bør indføre en brugerbetalingsfri skolemadsordning i den danske folkeskole, så alle børn hver dag er sikret en sund og bæredygtig frokost, der skaber mulighed for, at børnene kommer mætte og læringsparate til time. Uanset hvilket hjem de kommer fra.  

Sammen vil børnene opleve et fællesskab omkring det sunde måltid og de gode vaner, de vil bære med sig ind i voksenlivet. Det er vigtigt, at måltidet ikke bare er optøede pølsehorn hver eneste dag. Maden skal være tilberedt af ernæringsprofessionelle, der kender børnenes behov, og som kan inddrage dem i det pædagogiske arbejde omkring måltidet.  

Hvis det gøres rigtigt og bæredygtigt, kan dette også være en genvej til at lære børnene grønne vaner, og dermed bliver det her også en langtidsinvestering i et bedre klima. Derudover kan en ambitiøs madordning i den grad folde børnenes horisont ud i forhold til lokale råvarer, kulinarisk kvalitet og madkultur. 

Der er altså mange fordele ved brugerbetalingsfrie frokostordninger, og det er på tide, at Danmark følger vores nordiske naboer og tager dette redskab i brug.  

Det skal være lige så naturligt at børnene lærer at spise sundt og varieret i skolen, som det er at skrive, regne, bevæge sig og være kreative.  

Vi har ikke råd til at lade være. 

 

Bragt i Sjællandske og Nordvestnyt 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.