Pressemeddelelse: Maddag for 10. gang
Mad handler om meget mere end mætte maver, og under temaet ”Sammen om maden” bliver Maddag afviklet for 10. gang i 277 daginstitutioner landet over. Her vil kostfaglige personale lave mad og aktiviteter omkring Maddagens 10-års jubilæum, som lægger op til fællesskab og kreativitet omkring maden i køkkenet og på stuerne.
Det er Kost og Ernæringsforbundet, FOA samt Rådet for Sund Mad, der står bag Maddag.
Alle børn fortjener ordentlige måltider, der både er varierede og lavet i overensstemmelse med De officielle Kostråd. Børn får dækket op til 70 procent af deres energibehov i løbet af dagen i deres daginstitution, så her er det særdeles vigtigt at tilbyde den rigtige kost.
En af grundstenene i madordninger er at bruge måltidet som et pædagogisk læringsrum i hverdagen, hvor børnene inddrages i de små ting, som de kan håndtere. Til Maddag kan børnene være med i aktiviteterne omkring maden, ved f.eks. at hakke, skrælle, tilsmage og ælte.
- Måltidet er en oplagt ramme for indlæring. Selv de mindste kan være med i tilberedningen. Og jo mere børn ved om mad, jo større er sandsynligheden for at de træffer bevidste og sunde valg senere i voksenlivet. Derfor bør politikerne overveje, om tiden ikke er inde til, at madordninger bliver en lige så naturlig del af folkeskolerne, som de er i mange daginstitutioner, siger Ghita Parry.
Sund og velsmagende mad i institutionerne betyder meget for børns sundhed og trivsel. Madordninger i daginstitutioner er et skridt på vejen til mere lighed i sundhed. Måltidsvaner og sundhed grundlægges i barndommen, siger Pia Heidi Nielsen, sektormand for kost og service i FOA.
Pressen er velkommen til at deltage, og du kan herunder se, hvilke institutioner i jeres nærområde, der afvikler Maddag i år.
FAKTA
- 47 procent af alle børnehaver har en madordning. Kilde: Danmarks Statistik
- Madordninger er mest udbredt hovedstadsområdet. 69 procent af børn i Region Hovedstaden har frokostordning, mens det kun gælder 35 procent i Region Syddanmark, 48 procent i Region Midtjylland, 43 procent i Region Nordjylland og 31 procent i Region Sjælland. Kilde: Danmarks Statistik
Om Maddag 2023
- Maddag arrangeres af Kost og Ernæringsforbundet og FOA, hvis medlemmer typisk er dem, der har ansvaret for madordningen i den enkelte institution.
- Herudover deltager en projektgruppe bestående af BUPL, Rådet for Sund Mad, Landbrug & Fødevarer, FOLA – Forældrenes Landsorganisation, Komiteen for Sundhedsoplysning og Fødevarestyrelsen.
Pressekontakt
Kost og Ernæringsforbundet: Ghita Parry, formand, via pressechef Tenna Hjortnæs: tlf. 41 59 44 46
FOA: Heidi Nielsen, sektorformand, kost- og servicesektoren: tlf. 20 14 93 86
Find en daginstitution i jeres lokalområde
Her kan du se, hvor pressen kan være med til Maddag 2023
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.