køkken
25.10.2023

Pressemeddelelse: Den grønne omstilling kræver flere ernæringsassistenter

Det kræver den rette faglærte arbejdskraft, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling i de offentlige køkkener.

Den grønne omstilling af de offentlige køkkener kommer ikke af sig selv. Derfor er det positivt, at regeringen nu har fremlagt en handleplan for, hvordan vi får skubbet på udviklingen af flere plantebaserede fødevarer i de offentlige køkkener. Men regeringen må ikke glemme, at den grønne omstilling kræver indsigt, kompetencer og faglighed.

- Derfor er det vigtigt, at regeringen også søsætter initiativer, der sikrer, at vi i fremtiden har ernæringsassistenter nok til at få os i mål med mere grønne offentlige måltider, påpeger næstformand i Kost og Ernæringsforbundet Michael Allerup Nielsen.

- Ernæringsassistenter er de eneste faglærte, som kan balancere mere bæredygtighed, planterig kost og den rette ernæring. Uden deres faglighed når vi ikke langt med at udnytte de 1 mio. daglige offentlige måltider, som en driver for en mere bæredygtig madkultur med flere plantebaserede råvarer, understreger Michael Allerup Nielsen.

Ifølge tal fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening vil vi i 2033 mangle 3.111 ernæringsassistenter, hvilket svarer til hver fjerde ernæringsassistent.

- Det vil både være et kæmpe problem for vores velfærdssamfund og sundhedsvæsen, men også for den grønne omstilling i køkkenerne, hvis ikke regeringen får øjnene op for den store rekrutteringsudfordring, vi står over for, siger Michael Allerup Nielsen.

Kost og Ernæringsforbundet glæder sig over udsigten til mere forskningsbaseret viden om planterig kost til sårbare grupper, men han minder regeringen om, at den slags ikke kommer af sig selv, og det vil kræve ressourcer:

- Godt at regeringen har blik for vigtigheden af forskning i planterig mad til sårbare grupper. Men det er vigtigt, at regeringen rent faktisk sikrer penge til det. Til gengæld kan jeg næsten love, at vi som samfund får investeringen tilbage i form af klimagevinster og sundere borgere, når vi kan udvide mulighederne for mere bæredygtig kost med plantebaserede råvarer til sårbare grupper, påpeger Michael Allerup Nielsen.

Han opfordrer samtidig arbejdsgiverne til at tage kompetenceløft alvorligt, da mere planterig kost i de offentlige køkkener kræver efter- og videreuddannelse.

- Der er allerede rigtig mange tilbud i dag. Derfor håber vi også, at arbejdsgiverne læser regeringens opfordring til at sende medarbejderne afsted, udtaler Michael Allerup Nielsen.

 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.