Bæredygtighed

Plejecenter Højgården viser vejen med en mere miljøvenlig kost

Artikel: Personalet i køkkenet på Plejecenter Højgården arbejder på at gøre maden mere plantebaseret som en del af deres grønne omstilling

Artikel, bragt i Thylands Avis, 21. september 2023.

I Børnehuset Skattekisten i Hurup er mad en vigtig del af hverdagen, men onsdag den 20. september var en helt særlig dag. Her var det godt 80 børn fra vuggestue til de ældste børnehavebørn, der ivrigt forberedte spisestuerne til en stor festmiddag.

Baggrunden for denne særlige begivenhed var den landsdækkende event, Maddag, der fejrer og anerkender alle fordelene ved madordninger i kommunale daginstitutioner samt sætter fokus på det dedikerede arbejde, som køkkenpersonalet udfører.

- Faktisk fejrer vi Maddag hele ugen, hvor vi sammen med børnene laver lidt anderledes mad end den, de er vant til. Men på den officielle hyldestdag, onsdag, gør vi lidt ekstra ud af det ved også at servere pizzastykker og til dessert en kage med flødeskum, som børnene selv har været med til at bage. Dessert er i dagens anledning, det er ikke hverdagskost for dem, smilede køkkenleder Jette Madsen.

I sit daglige arbejde følger Jette Madsen nøje de officielle kostråd fra Sundhedsstyrelsen, når det kommer til den mad, hun serverer for børnene. I Børnehuset Skattekisten i Hurup modtager vuggestuebørnene fuld kostforplejning, mens børnehaven tilbydes morgenmad, formiddagsmad og frokost, mens forældrene selv tager ansvaret for at smøre en madpakke til eftermiddagen.

Derudover får børnene tre gange om ugen et varmt måltid og et lille ekstra tilbehør til deres rugbrød to gange om ugen..

- Til madplanen hører, at vi fast får friskfanget fisk fra Hanstholm en gang om ugen. Og i vinterperioden laver vi gerne varm suppe til børnene, sagde Jette Madsen, der med tanke på de seneste kostråd også forsøger at vænne børnenes smagsløg til dem.

- Børnene har deres favoritter, som jeg forsøger at tilføre lidt bælgfrugter.

Det er Kost og Ernæringsforbundet, FOA samt Rådet for Sund Mad, der står bag Maddag, der i år blev afviklet for 10. gang.

Læs hele artiklen her.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.