Plantebaseret mad
Fagblad 5, 2020

Tekst: Mette Jensen. Foto: iStock

Plantebaseret mad er en menneskeret

Debat: Vegetarisk og vegansk mad bør være en rettighed, noget man altid kan vælge, når man spiser i offentlige institutioner. Det mener Dansk vegetarisk forening, og det vil de have rettens ord for.

Har man som veganer eller vegetar ret til at få plantebaseret mad, når man er indlagt på hospitalet, kommer på plejehjem eller har en plads i daginstitutionen. Det mener medlemmerne af Dansk Vegetarisk forening (DVF), og derfor er foreningen aktuelt ved at samle penge ind til at prøve en række sager for domstolen. Sagerne skal vise, hvornår og hvor man kan forvente, at der tages hensyn til ens madmæssige overbevisning. 

Mange institutioner har ikke et plantebaseret tilbud

Når det er kommet så vidt, er det på baggrund af ‘stribevis af henvendelser’ fra medlemmer, der er kommet i klemme. Nogle har oplevet, at de under en indlæggelse på hospitalet måtte spise det, der var tilbage på tallerkenen, når alt animalsk var taget bort, forældre har fået at vide, at deres barn ikke kan få vegansk i institutionen og ikke må have sin egen madpakke med, eller beboeren, der har været vegetar hele livet, får nu pludselig serveret kød på plejehjemmet. Det fortæller Rune Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i DVF.

− I mange institutioner fungerer det fint, derfor ved vi, at det kan lade sig gøre at lave næringsrig og velsmagende plantebaseret mad i det offentlige. Men andre steder fungerer det slet ikke.

− Kritikken er ikke møntet på de ernæringsprofessionelle, understreger han. De er oftest imødekommende og gode til at finde løsninger, men så mødes de af påbud fra institutionens ledelse eller kommunen, der spænder ben for en løsning.

Derfor er det heller ikke køkkenchefen, der skal stille for retten.

− Jeg forventer, at det er ledelsen, måske kommunen eller KL, der må møde op, siger han.

Tag dialogen

Kost og Ernæringsforbundets formand Ghita Parry mener, at DVF går unødigt dramatisk til værks med sager og domstole.

−  Jeg er fortaler for at gå dialogens vej, ikke rettens. Jeg vil foreslå DVF at gå i dialog med institutionerne − og jeg er overbevist om, at de ernæringsprofessionelle vil kunne bidrage konstruktivt til dialogen.

− Forbundet arbejder aktuelt på at fremme bæredygtig mad i institutionerne og at engagere de kommunale og regionale politikere i at inddrage de professionelle køkkener i deres klima- og bæredygtighedspolitik. Her er plantebaseret mad et væsentligt element.

Rune Christoffer Dragsdahl forsikrer at DVF også gerne vil samarbejde med forbundet.

− Men i foreningen var tålmodigheden opbrugt. Vi har siden 2014 været i dialog med en række institutioner og kommuner. I enkelte tilfælde med succes, i mange andre helt uden. Det viser, at der er brug for en strukturel forandring på hele området, siger han. Vi kan ikke blive ved at kæmpe for enkeltsager.

− Når politikere eller administrationen i en kommune blokerer for plantebaseret mad, opfatter jeg det som en mangel på forståelse og respekt for, at alle skal kunne spise efter deres overbevisning. Og ifølge domme ved Menneskerettighedsdomstolen er retten til at leve vegetarisk og vegansk beskyttet. Institut for Menneskerettigheder anbefalede os derfor at prøve et par sager ved en domstol. Og den anbefaling har vi fulgt.

Grønnere mad vil også gavne folkesundheden

Vil prøvesagerne få folketinget til at lovgive om plantebaseret mad?

− Vi har arbejdet for en lovgivning siden 2017, men forslaget bliver først fremsat for folketinget her i efteråret. Chancen for at det bliver vedtaget, er hypotetisk. Retssagen er derfor et vigtigt signal til institutioner, kommuner og regioner om, at deres praksis er uacceptabel − og muligvis ulovlig, lyder det fra generalsekretæren.

− Det er vores indtryk, at de ernæringsprofessionelle gerne vil finde løsninger og ofte allerede har fundet dem. Problemet hænger typisk på ledelser og kommuner, der stiller sig på tværs. Så også for ernæringsprofessionelle vil det være en fordel at få sagerne prøvet − og kursen udstukket én gang for alle, mener Rune Christoffer Dragsdahl og breder perspektivet ud:

Rigtig mange vil gerne spise mere grønt − og gør det, hvis det er tilgængeligt. Så det vil være en fordel for samfundet − både sundhedsmæssigt og klimamæssigt − at gøre plantebaseret tilbud til en ret.

FAKTA

Så mange spiser grønt 

  • Der er cirka 140.000 vegetarer i Danmark. De spiser ikke kød, fjerkræ og, fisk.
  • DVF anslår at cirka 35.000 af dem er veganere. De lever rent plantebaseret.
  • 42 procent af danskerne mener, at der altid skal være en grøn valgmulighed i offentlige institutioner

Kilde: Coop Analyse i 2019

  • På Regionshospital Randers vælger omkring 25 procent den grønne ret.
  • 21 procent af kommunerne stiller krav om, at institutionerne skal tage hensyn til vegetarer.
  • 56 procent garanterer, at der kan tages hensyn til ældre vegetarer.

Kilde: DVF rundspørge 2017.

Flere tal: www.vegetarisk.dk/

 

Grønt er en menneskeret 

Justitsministeriet har på baggrund af en række domme ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i et svar til Folketinget i februar 2020 anerkendt, at vegetarer og veganere er beskyttet af menneskerettighedskonventionen, da der er tale om en overbevisning, ikke en holdning, og formentlig i nogle situationer har ret til at få serveret vegetariske og/eller veganske måltider i offentlige institutioner. Det er grænsen for, hvornår og hvor man har den rettighed, DVF ønsker at få klarlagt.

Kilde: www.vegetarisk.dk/

Forslaget i folketinget 

DVF forsøgte at samle 50.000 underskrifter ind for at rejse et borgerforslag om ret til vegetarisk/vegansk mad, men nåede ikke i mål. Forslaget bliver i stedet fremsat som et beslutningsforslag i Folketinget til efteråret.

Lyt med på DR P1 (21.30)
www.dr.dk – Skal usund mad behandles som tobak