Pension behøver ikke være på fuld tid
Fagblad 3, 2022

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Tenna Hjortnæs [ TEKST ], Hans Ravn [ FOTO ]

Pension behøver ikke være på fuld tid

Seniorliv: Langt de fleste stopper med at arbejde fra den ene dag til den anden. Men overgangen behøver ikke være så brat, hvis du stadig ønsker at bruge din faglighed, men kroppen godt kan mærke de mange år på arbejdsmarkedet.

Med delpension kan du i den sidste del af dit arbejdsliv gå ned i tid og samtidig få udbetalt en del af din pension. Derudover kan en periode på delpension eller med pause i udbetalingen give mere pension resten af livet, fra den dag du skruer op for fuldt blus. Som pensionist på deltid kan du bidrage med mange års praktisk erfaring rent fagligt − og samtidig få gavn af det sociale liv på arbejdspladsen. Også selvom det ikke er i samme udstrækning som før.

− Der er en kæmpe interesse for at trappe fleksibelt ud af arbejdsmarkedet blandt Kost og Ernæringsforbundets medlemmer. Det oplever vi næsten hver gang, vi mødes med dem til møder eller oplæg om mulighederne for seniorer. Der er altid mange spørgsmål til mulighederne for at trappe sit arbejde ned gradvist, forklarer Louise Krog Larsen, der er kundechef hos PKA.

Ifølge hende er der en helt særlig grund til, at mange gerne vil høre om mulighederne for delpension eller om andre måder at holde en fod inde på arbejdsmarkedet, selvom man også kunne vælge at vinke helt farvel til lønsedler og vagtskemaer.

− Det handler om, at forbundets medlemmer er glade for deres arbejde. Det er personer med en stor passion for mad og for deres faglighed. Men de har også nået en alder, hvor de gerne vil gøre plads til noget andet som eksempelvis børnebørn, sommerhuset eller andet, der giver mening i deres fritid.

− Men det handler også om, at de gerne vil kunne bestemme mere over deres tilværelse og ikke være styret så meget af vagtskemaerne eller deres arbejde længere, uddyber Louise Krog Larsen.

Det er ikke kun blandt Kost og Ernæringsforbundets medlemmer, at interessen for fleksibel tilbagetrækning er stor. Ni ud af ti af PKA’s medlemmer overvejer fleksibel tilbagetrækning, viser en opgørelse. Alligevel er det stadig få, der rent faktisk gør brug af ordningen i dag, forklarer Louise Krog Larsen.

− Det kan skyldes, at medlemmerne simpelthen ikke er klar over, at der findes muligheder for delpension og fleksibel tilbagetrækning, siger hun.

Mere udbetalt i sidste ende

Siden 2014 har det været muligt at bruge delpension på forskellige måder, og med ordningen kan man også sætte pensionen på pause, hvis man i en periode ønsker at arbejde mere. Medlemmerne i PKA, der i dag benytter sig af delpension, arbejder i gennemsnit to år længere. Det betyder i sidste ende noget for den opsparing, de får udbetalt, når de vælger, at tilværelsen som pensionist skal være på fuld tid.

Hvornår du tidligst kan få udbetalt din pensionsordning, afhænger af, hvornår pensionsordningen er oprettet. Pensioner oprettet før 1. maj 2007 kan udbetales, når du når 60 år, mens den tidligste udbetalingsalder, hvis opsparingen er oprettet før 1. januar 2018, er fem år før folkepensionsalderen. Er din pensionsordning oprettet herefter, er den tidligste udbetalingsalder tre år før folkepensionsalderen.

En opgørelse viser, at 30 procent af Kost og Ernæringsforbundets medlemmer  inden for fem år har nået deres pensionsudbetalingsalder og derfor kan starte udbetaling fra pension. Hvis du tror, at delpension kunne være en løsning for dig, bør du i god tid drøfte tanken med din arbejdsgiver.

−  Jo før, jo bedre. Vi hører fra tid til anden, at et medlem har luftet idéen for en arbejdsgiver, og så har det simpelthen været for sent i forhold til at få en ordning sat i stand. Derfor skal man, så snart man kan, lufte idéen for sin arbejdsgiver, siger Louise Krog Larsen.

 

Fakta

Delpension og pension på pause

Har du også lyst til at trappe langsomt ned, skal du:

•  Lave en aftale med din arbejdsgiver om at gå ned i tid.

•  Logge på pka.dk og vælge Selvbetjening − Planlæg din pension og vælge delpension.

Læs mere om dine muligheder for delpension, og få mere information på pka.dk/seniorliv.

Fakta

Når du er på pension

•  Er du allerede begyndt på fuld pension, men får lyst til at arbejde lidt igen, kan du vælge at skrue ned for pensionen i en periode. Kontakt os, hvis du ønsker at gå fra fuld pension til delpension.

•  Du kan også sætte pensionen helt på pause i en periode, hvor du har anden indtægt.

•  Kontakt PKA, hvis du vil sætte pensionen på pause eller gå fra fuld pension til delpension.

Ekstra aldersopsparing

•  Hvis du går fra fuld pension til delpension eller sætter pensionen på pause, skal et eventuelt folkepensionstillæg beregnes på et nyt grundlag.

•  Pensionsreformen fra 2018 har givet danskerne mulighed for dels at spare ekstra op på en aldersopsparing fra de sidste fem år, før man når sin folkepensionsalder, og dels givet større effekt af fradraget ved indbetaling til fradragsberettiget pension.

•  Når du begynder at få udbetalt en løbende pension − også selvom det “kun” er en delpension − må du dog højst indbetale 5.200 kr. om året på aldersopsparing, og du får ikke det fulde udbytte af det nye fradrag på indbetalingerne til din fradragsberettigede pension.

•  I PKA er aldersopsparingen obligatorisk, medmindre man vælger den fra.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.