profil
Fagblad 2, 2021

Tekst: Jeanette Ulnits. Foto: Ingrid Riis

Maddannelse i babyhøjde

Profil: Signe Severin søsatte for et år siden online-universet Karlas Køkken, hvor hun giver nybagte forældre tips og madopskrifter.

Hver dag deler Signe Severin billeder af datteren Karlas måltider, fingervenlige opskrifter og madtips på Instagram, Facebook og websiden Karlas-koekken.dk. Da datteren skulle vænnes til fast føde, gjorde den nybagte mor sig en masse erfaringer, som hun gerne ville dele. 

 − Der er meget angst forbundet med at skulle i gang med fast føde til de små. Jeg vil gerne gøre noget for at hjælpe forældre med at få skuldrene lidt ned, så deres børn kan få madglæde fra start. Karlas Køkken er mit eget kreative outlet, hvor jeg udvikler opskrifter, laver mad og rådgiver og vejleder forældre, forklarer hun.

Karla ville spise selv

Karlas Køkken har i dag næsten 30.000 følgere på Instagram. Idéen opstod, da Signe Severin indså, at seks måneder gamle Karla ikke havde i sinde at spise hverken mos, grød eller skemad. Der skulle noget helt andet til − og det måtte verden gerne følge med i.

− I kraft af min uddannelsesmæssige baggrund og jobmæssige erfaring som kostfaglig eneansvarlig kendte jeg til metoden “Baby-led-weaning”. Den går i korte træk ud på, at barnet i eget tempo selv styrer overgangen fra mælk til fast føde.

 − Jeg gik i gang med at eksperimentere, og da hun fik lov til at udforske og selv spise det, hun ville, blev amningen udfaset af sig selv. I dag prøvesmager Karla villigt nyt og har et naturligt forhold til mad. Og selvom det måske lyder enkelt, så er det at sikre småbørn et naturligt forhold til mad ofte noget, der trækker tænder ud på forældre, fortæller Signe Severin.

Giv barnet lov til at undersøge maden og smage det hele uden indblanding − også selvom det sviner, lyder hendes anbefaling.

Signe Severin følger anbefalingerne for småbørn, men der er ikke noget, der hedder forbudte fødevarer som salt, sukker, komælk, dressing og chokolade til maden. Man skaber madmodige børn, når måltiderne er på barnets præmisser, mener hun.

− Det er ikke vigtigt, hvor meget eller hvordan barnet spiser. Det er vigtigt, at det får en hyggelig stund med gode sanseoplevelser. Karlas Køkken er maddannelse i babyhøjde, baseret på lige dele evidens og praksis.

Hobby blev til levevej

Signe Severin skulle efter barsel have været retur til jobbet som kostfaglig eneansvarlig i en vuggestue i København. Men planen blev ændret, efter familien for et års tid siden flyttede tilbage til fødeøen Falster. Karlas Køkken var heller ikke en skræddersyet forretningsidé, men en nybagt mor, der fra sin egen corona-sikre barselsboble begyndte at dele sine opskrifter og idéer på Instagram.

− Jeg ramte et behov, jeg ikke anede, var så stort. Forældregenerationen i dag er lydhør, fordi den er vant til at bruge sociale medier og tage det, der kan bruges i egen hverdag. Og så har jeg en faglighed, forældre kan læne sig op ad.

I dag er Karlas Køkken Signe Severins fuldtidsjob, drevet hjemme fra køkkenet i parrets nyrenoverede skolehus. Hverken opstartsudfordringer eller covid-19 har bremset strømmen af nye følgere og nye idéer.   

− Forretningsmæssigt har corona ikke været det store problem. Min drøm om at lave en madskole for forældre ude i virkeligheden må dog vente, til der kommer styr på virus-situationen. Lige nu er jeg optaget af at producere e-bøger, workshops og online-vejledninger. Desuden har jeg fået en bogkontrakt, så der kommer også en fysisk kogebog fra Karlas Køkken, siger hun.

Blå bog

Signe Severin 

Mor til Karla på halvandet år.

Uddannet ernæringsteknolog og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed i 2018. Driver online-universet Karlas Køkken på Instagram, Facebook og webside.

MIN HVERDAG

  1. Lange gåture: En travetur mindst fem kilometer dagligt giver mig ro i hovedet og et afbræk fra online-livet. 
  2. Podcast: Jeg hører bl.a. "Klovn" og "Farmænd".
  3. Havearbejde: Der er ren meditation for mig at nedkæmpe skvalderkål. Jeg er dog alt for sur på den til at gide spise den. 
  4. Indretning: I de sene timer kigger min kæreste og jeg ofte på farvekort og planlægger møbelindkøb til vores nyrenoverede hus. 
  5. Udvikle opskrifter: Jeg får energi af at finde på nye og nemme opskrifter, som for eksempel mac'n'beef, der er en fusion mellem lasagne og mac'n'cheese. Karla elsker det. 
ligestilling

Ledelse: Skab ligestilling − også på kvinde-arbejdspladsen

Køn: Ligestilling − er det overhovedet relevant at tale om på arbejdspladser, hvor størstedelen af personalet består af kvinder?
bæredygtighed

Bæredygtighed i medvind

Ambitioner: Kost og Ernæringsforbundets medlemmer knokler derudaf for at gøre de professionelle køkkener mere bæredygtige.
Sundhed og kost

Sverige fører stort − hvordan får vi mere økologi i de offentlige køkkener?

Rapport: 39 procent versus 22 procent. Vi opfatter Danmark som et forgangsland, når det kommer til at indføre økologi.
Se alle