Månedens opskrift, Quinoa
Fagblad 6, 2021

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Studerende ved Professionshøjskolen Absalon  [ OPSKRIFTER OG FOTO]

Månedens opskrift: Quinoa

Månedens opskrifter er udarbejdet af studerende på Professionshøjskolen Absalon, der har samarbejdet med Quinoa Quality om promoveringen af danskproduceret quinoa

De fire studerende Pernille Riddermann Pedersen, Marianne Levandowski, Sanja Todorovic Poupinel og Lone Karen Jakobsen har været glade for samarbejdet, der har givet dem mulighed for at prøve en masse teori af i en rigtig virksomhed. Det har været lærerigt og værdifuldt, fortæller de:

– Det, at vores uddannelse er en professionsuddannelse, gør, at vi får mere praktisk erfaring, og et samarbejde med en virksomhed giver et godt billede af, hvad vi kan arbejde med efter studietiden, udtaler de fire studerende.

Månedens opskrifter er udviklet under samarbejdet, hvor de fire studerende fordybede sig i quinoaens muligheder i både grød, brød samt traditionelle og nye retter.

Quinoa-delle med peberfrugt, kartoffel og chili

10 portioner

250 g rød peberfrugt (2 store eller 3 mindre)
40 g rød chili (2 store)
5 fed hvidløg med skræl
75 g afskallet quinoa
80 g havregryn
450 g kartoffel, fintrevet
200 g løg, finthakket
180 g hele æg
Olie
Salt og peber

•  Gnid olie på peberfrugter og chilier, læg dem på en bageplade  sammen med hvidløg.
•  Bag i ovnen ved 250° C, til de er møre (skindet kan godt blive ret mørkt). Afkøl.
•  Quinoa skylles grundigt i rindende vand, hæld i en gryde med 6 dl vand, kog i ca. 13 min. Afkøl.
•  Fjern den mørke skræl og kerner fra peberfrugter og chili, og hak det fint.
•  Mas hvidløget ud af skrællen, og hak det fint.
•  Bland alle ingredienser sammen, krydr med salt og peber og sæt på køl i 30 min.
•  Form og steg dellerne gyldne ved medium varme.
•  Bag dem færdige i ovnen, 20 min. ved 175°C.

Vejledende portionsstørrelse:
2 stk. ca. 120 g

Energi pr. portion: 770 kJ
Protein: 13 E% (5,9g)
Kulhydrat: 48 E% (20,5g)
Fedt: 39 E% (8,1g)

Kålsalat med appelsin, quinoa og ristede solsikkekerner

10 portioner

150 g fuldkorns-quinoa
600 g grønkålsblade, grofthakkede
Citronsaft
Salt
850 g rød spidskål, finthakket
320 g appelsiner eller klementiner i små stykker uden hinde og skræl

Topping:

100 g ristede solsikkekerner

Dressing:

55 g olivenolie
25 g sojasauce
40 g balsamico
10-15 g sennep
Evt. citronsaft

•  Skyl quinoa-frøene grundigt i en sigte under rindende vand. Kog dem derefter i letsaltet vand. Lad dem småkoge i 15 min., til de er møre, men stadig har lidt bid.
•  Hæld vandet fra, og sæt quinoaen til afkøling. Når den er afkølet lidt, ristes den sprød på en tør pande.
•  Damp grønkålsblade ca. 5 min., vend dem i lidt citronsaft og salt.
•  Afkølet quinoa, spidskål, grønkål og appelsin blandes.
•  Rist solsikkekernerne gyldne på en pande i ca. 1 minut. Lad dem køle af.
•  Bland alle ingredienser til dressingen, og vend den i salaten.
•  Top med ristede solsikkekerner.

Tip:

Grønkålen kan også bages i ovnen ved 180°C i 15 min., eller til den er sprød.

Vejledende portionsstørrelse:
ca. 200 g

Energi pr. portion: 1500 kJ
Protein: 14 E% (12,6g)
Kulhydrat: 53 E% (42,9g)
Fedt: 33 E% (13,5g)

Quinoa-burger med syltede gulerødder

10 portioner

Bøffer:

200 g rå fuldkorns-quinoa
1 bouillonterning
125 g havregryn
420 g hele æg
185 g parmesanost
15 g hvidløg, finthakket
Salt og peber
Olie til stegning
10 burgerboller

Tilbehør:

250 g grønkål, finthakket
1 citron
200 g rød peberfrugt (2 stk.), skåret i skiver
Aioli

Syltet gulerod:

500 g gulerod, skrællet i tynde skiver
2,5 dl æbleeddike
2,5 dl sukker

•   Skyl quinoa-frøene grundigt i en sigte under rindende vand, kog dem op i 8,5 dl vand med en bouillonterning, lad dem småkoge i 15-16 min., til de er møre.
•  Bland havregryn og æg, lad det trække i nogle minutter. Bland herefter quinoa, hvidløg, parmesan, salt og peber i æggeblandingen.
•  Form 10 bøffer, steg dem på en varm pande i lidt olie.
•  Damp grønkål i ca. 3 min., til den er mør, vend i citronsaft, og smag til med salt.
•  Kog eddike og sukker op, og kog gulerødderne heri i 2-3 min., lad dem dryppe af.
•  Smør brugerboller med aioli, saml med grønkål, gulerødder, peberfrugt og bøf.

 

Vejledende portionsstørrelse:
1 burger

Energi pr. portion: 2450 kJ
Protein: 16 E% (23,2g)
Kulhydrat: 43 E% (58,8g)
Fedt: 41 E% (27,3g)

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.