
Camilla Pi Kirkegaard [ OPSKRIFTER ] Stinna Guldmann Marker [ FOTO ]
Månedens opskrift: Brunch med overskuds-risengrød
Risengrød fungerer fantastisk som ingrediens i både søde og salte retter. Grøden tilføjer let sødme, masser af fugt og en cremet konsistens. Brød og skærekager med en slat risengrød får en fantastisk saftig krumme og mere personlighed i smagen, og du kan også let bruge grøden til pandekager, vafler, æbleskiver og cheesecakes. Men risengrød fungerer også eminent i grøntsagstærter, madmuffins og som base i vegetardeller. Så gem endelig selv den mindste rest risengrød, spar penge, undgå madspild, og få et helt nyt lag smag listet ind i menuen. Her får du tre bud på lækkerier med overskuds-risengrød til brunchbordet.
Æggemuffins
Antal: 6 stk.
ingredienser:
½ løg
1 håndfuld grønkål
5 æg
½ tsk. salt
Et drys friskkværnet peber
100 g risengrød
1 ½ spsk. salattern
5 cherrytomater
Frisk basilikum til pynt
Olie til forme
Fremgangsmåde:
• Hak løg og grønkål fint.
• Pisk æggene sammen med salt og peber.
• Tilsæt risengrød og smuldret salattern. Pisk det hele godt sammen.
• Bland til sidst løg og grønkål i.
• Hæld æggemassen i smurte muffinforme eller portionsfade, og top med en cherrytomat.
• Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter, til de er gennembagte og let gyldne.
• Pynt med frisk basilikum.
Tip til diæt-tilpasning
Normalkost:
Kog grød på minimælk
Energi-reduceret:
Kog grød på skummetmælk
Udelad salattern
Kost til småtspisende:
Kog grød på sødmælk
Tilsæt 2 spsk. fløde og ekstra salattern til æggemassen
Tilsæt finthakket parmaskinke, bacon eller chorizo, og nedjustér mængden af salt en anelse
Risdeller med estragondip
Antal: 10 stk.
Ingredienser:
Risdeller
40 g gulerod
40 g squash
40 g knoldselleri
25 g hasselnødder
½ løg
2 æg
200 g risengrød
50 g hvedemel
50 g havregryn
1 tsk. salt
Et drys friskkværnet peber
Olie til stegning
Estragondip
1 dl creme fraiche
1 spsk. frisk estragon
¼ usprøjtet citron eller lime
Salt
Friskkværnet peber
Evt. tørrede chiliflager til pynt
Fremgangsmåde:
RISDELLER: Riv gulerod, squash og knoldselleri fint.
• Hak løg og hasselnødder.
• Rør alle ingredienserne sammen til en veggie-fars.
• Steg med det samme i lidt olie ved middel varme, til de er gyldne og gennemstegte.
ESTRAGONDIP: Hak estragon fint, og riv citronskallen.
• Bland creme fraiche og estragon, smag til med salt, peber, citronskal og citronsaft.
• Anret deller med en klat dip på toppen og evt. et drys røde chiliflager.
Tip til diæt-tilpasning
Normalkost:
Kog grød på minimælk
Energi-reduceret:
Kog grød på skummetmælk
Brug creme fraiche med lav fedtprocent
Nedjustér evt. mængden af hasselnødder
Kost til småtspisende:
Tilsæt ½ spsk. olie + 1 spsk. fløde til farsen + evt. lidt ekstra mel
Tilsæt ekstra hasselnødder
Brug creme fraiche med høj fedtprocent
Tilsæt 1 spsk. mayonnaise til estragondippen
Risengrødsboller
Antal: 10 stk.
Ingredienser:
2½ dl vand
10 g gær
400 g risengrød
1 æg
50 g havregryn
100 g fuldkornsmel
1 tsk. salt
1 tsk. vaniljesukker
Ca. 350 g hvedemel
Mælk til pensling
Fremgangsmåde:
• Opløs gæren i vandet.
• Tilsæt risengrød, æg, havregryn, fuldkornsmel, salt og vaniljesukker, og rør det godt sammen.
• Tilsæt ca. 350 g hvedemel, og lad dejen køre på røremaskinen ved lav hastighed i 2-3 minutter. Det skal være en blød dej, men tilsæt evt. lidt ekstra mel, hvis du synes, den virker for tynd.
• Skru op for hastigheden, og lad den køre i ca. 10 minutter.
• Sæt dejen til hævning på køl natten over.
• Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og skær boller med en dejhakker, eller spænd dem forsigtigt op med rigeligt mel på hænderne.
• Lad bollerne efterhæve lunt til dobbelt størrelse (ca. 1-1 ½ time).
• Pensl med mælk, og bag ved 225 grader normalovn i ca. 15-20 minutter.
TIP: Hvis du skal lave hurtige boller, kan du lune vandet, tilsætte 25 g gær og springe nattehævningen over.
TIP: Hvis du vil lave en rigtig julebolle, kan du tilsætte 1 ½ tsk. kanel, 1 tsk. kardemomme og en god håndfuld grofthakkede mandler eller nødder til dejen.
Tip til diæt-tilpasning
Normalkost:
Kog grød på minimælk
Leg evt. med mere fuldkorn
Energi-reduceret:
Kog grød på skummetmælk
Lav 14 boller i stedet for 10
Leg evt. med mere fuldkorn
Kost til småtspisende:
Brug sødmælk i stedet for vand
Tilsæt 1-2 spsk. olie eller smør til dejen
Erstat evt. fuldkornsmel med hvedemel
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.