opskrifter
Fagblad 5, 2023

Camilla Pi Kirkegaard [ OPSKRIFTER ] Stinna Guldmann Marker [ FOTO ]

Månedens opskrift: Brunch med overskuds-risengrød

Sådan tjekker du, om du får de rigtige tillæg

Risengrød fungerer fantastisk som ingrediens i både søde og salte retter. Grøden tilføjer let sødme, masser af fugt og en cremet konsistens. Brød og skærekager med en slat risengrød får en fantastisk saftig krumme og mere personlighed i smagen, og du kan også let bruge grøden til pandekager, vafler, æbleskiver og cheesecakes. Men risengrød fungerer også eminent i grøntsagstærter, madmuffins og som base i vegetardeller. Så gem endelig selv den mindste rest risengrød, spar penge, undgå madspild, og få et helt nyt lag smag listet ind i menuen. Her får du tre bud på lækkerier med overskuds-risengrød til brunchbordet.

Æggemuffins

Antal: 6 stk.

ingredienser:

½ løg

1 håndfuld grønkål

5 æg

½ tsk. salt

Et drys friskkværnet peber

100 g risengrød

1 ½ spsk. salattern

5 cherrytomater

Frisk basilikum til pynt

Olie til forme

 

Fremgangsmåde:

•  Hak løg og grønkål fint.

•  Pisk æggene sammen med salt og peber.

•  Tilsæt risengrød og smuldret salattern. Pisk det hele godt sammen.

•  Bland til sidst løg og grønkål i.

•  Hæld æggemassen i smurte muffinforme eller portionsfade, og top med en cherrytomat.

•  Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter, til de er gennembagte og let gyldne.

•  Pynt med frisk basilikum.

 

Tip til diæt-tilpasning

Normalkost:

Kog grød på minimælk

Energi-reduceret:

Kog grød på skummetmælk

Udelad salattern

Kost til småtspisende:

Kog grød på sødmælk

Tilsæt 2 spsk. fløde og ekstra salattern til æggemassen

Tilsæt finthakket parmaskinke, bacon eller chorizo, og nedjustér mængden af salt en anelse

Risdeller med estragondip

Antal: 10 stk.

 

Ingredienser:

Risdeller

40 g gulerod

40 g squash

40 g knoldselleri

25 g hasselnødder

½ løg

2 æg

200 g risengrød

50 g hvedemel

50 g havregryn

1 tsk. salt

Et drys friskkværnet peber

Olie til stegning

Estragondip

1 dl creme fraiche

1 spsk. frisk estragon

¼ usprøjtet citron eller lime

Salt

Friskkværnet peber

Evt. tørrede chiliflager til pynt

 

Fremgangsmåde:

RISDELLER: Riv gulerod, squash og knoldselleri fint.

•  Hak løg og hasselnødder.

•  Rør alle ingredienserne sammen til en veggie-fars.

•  Steg med det samme i lidt olie ved middel varme, til de er gyldne og gennemstegte.

ESTRAGONDIP: Hak estragon fint, og riv citronskallen.

•  Bland creme fraiche og estragon, smag til med salt, peber, citronskal og citronsaft.

•  Anret deller med en klat dip på toppen og evt. et drys røde chiliflager.

 

Tip til diæt-tilpasning

Normalkost:

Kog grød på minimælk

Energi-reduceret:

Kog grød på skummetmælk

Brug creme fraiche med lav fedtprocent

Nedjustér evt. mængden af hasselnødder

Kost til småtspisende:

Tilsæt ½ spsk. olie + 1 spsk. fløde til farsen + evt. lidt ekstra mel

Tilsæt ekstra hasselnødder

Brug creme fraiche med høj fedtprocent

Tilsæt 1 spsk. mayonnaise til estragondippen

Risengrødsboller

Antal: 10 stk.

 

Ingredienser: 

2½ dl vand

10 g gær

400 g risengrød

1 æg

50 g havregryn

100 g fuldkornsmel

1 tsk. salt

1 tsk. vaniljesukker

Ca. 350 g hvedemel

Mælk til pensling

 

Fremgangsmåde:

•  Opløs gæren i vandet.

•  Tilsæt risengrød, æg, havregryn, fuldkornsmel, salt og vaniljesukker, og rør det godt sammen.

•  Tilsæt ca. 350 g hvedemel, og lad dejen køre på røremaskinen ved lav hastighed i 2-3 minutter. Det skal være en blød dej, men tilsæt evt. lidt ekstra mel, hvis du synes, den virker for tynd.

•  Skru op for hastigheden, og lad den køre i ca. 10 minutter.

•  Sæt dejen til hævning på køl natten over.

•  Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og skær boller med en dejhakker, eller spænd dem forsigtigt op med rigeligt mel på hænderne.

•  Lad bollerne efterhæve lunt til dobbelt størrelse (ca. 1-1 ½ time).

•  Pensl med mælk, og bag ved 225 grader normalovn i ca. 15-20 minutter.

TIP: Hvis du skal lave hurtige boller, kan du lune vandet, tilsætte 25 g gær og springe nattehævningen over.

TIP: Hvis du vil lave en rigtig julebolle, kan du tilsætte 1 ½ tsk. kanel, 1 tsk. kardemomme og en god håndfuld grofthakkede mandler eller nødder til dejen.

 

Tip til diæt-tilpasning

Normalkost:

Kog grød på minimælk

Leg evt. med mere fuldkorn

Energi-reduceret:

Kog grød på skummetmælk

Lav 14 boller i stedet for 10

Leg evt. med mere fuldkorn

Kost til småtspisende:

Brug sødmælk i stedet for vand

Tilsæt 1-2 spsk. olie eller smør til dejen

Erstat evt. fuldkornsmel med hvedemel

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.