Placeholder for media
Fagblad 3, 2019

Leg med smag og sans

Utraditionelle øvelser med krop og fødevarer kan være en vej til at skabe mere sundhed for mennesker med udviklingshæmning. Men uden pædagogernes engagement går det ikke, siger professionsbachelor i ernæring og sundhed Mette Dehn.

Hvad har en ærtepose at gøre med at fremme sundheden for udsatte mennesker med udviklingshæmning? Ret meget, hvis man spørger Mette Dehn. Sammen med to tidligere medstuderende, My Bach og Lasse Schwartz, skrev hun hæftet ‘LEV med sundhed’ i samarbejde med Landsforeningen LEV. Hæftet er rettet mod personalet på botilbud for voksne med udviklingshæmning.

Et puf til kostvanerne

I LEV med sundhed giver de en lang række sjove og anderledes bud på, hvordan man med gennemtænkte lege og øvelser kan puffe til de udsatte borgeres kostvaner og til deres aktivitetsniveau, så de bliver fortrolige både med flere typer fødevarer og med deres egen krops formåen. Og her er det, at ærteposerne kommer ind i billedet. ‘Ærtepose på hovedet’, hedder f.eks. en af øvelserne, der handler om balance, koordination og samarbejde. I ‘Flavour-flavour-læring’ parres en ukendt smag med en kendt, f.eks. selleri med ketchup, eller øvelsen går ud på at lave sin yndlingssalat eller løbe stafet med broccoli.

Øvelserne er blevet til efter en række kursusforløb med pædagoger fra botilbud rundt i landet og et møde med 20-30 mennesker med udviklingshæmning på botilbuddene.

− Nogle har krydsdiagnoser, nogle har synkebesvær oveni deres kognitive udfordringer, og mange har svært ved at skelne surt fra sødt og sætte ord på, hvad de kan lide og ikke lide. Det var vigtigt for os at finde alternative veje til at få stimuleret sanser og smag og f.eks. kombinere fysiske øvelser med at få kendskab til en grønsag, man måske har et lidt distanceret forhold til, siger Mette Dehn.

Pædagogernes indsats er afgørende

I øvelserne arbejdes der med at bruge smag og sanser til at få en anden indgang til mad, måltider og fødevarer og til at bevæge sig.

− Vores erfaringer er, at borgerne er mere modige, når de er sammen om øvelserne.

En anden vigtig læring fra projektet har været, hvor central en rolle pædagogerne på et botilbud spiller for, om tiltagene bliver en succes, siger Mette Dehn.

− Hvis en pædagog har afsky for en grøntsag, så smitter det. Hvis pædagogerne synes, en øvelse er sjov, så smitter det også.

− Samtidig er tid en afgørende faktor. Så vi har lavet øvelser, der er lettilgængelige for personalet, hvilket forhåbentlig også gør den altafgørende ledelsesopbakning større, siger Mette Dehn.

På de fleste af de botilbud for voksne med udviklingshæmning, som Mette Dehn og kolleger var ude på, er det nemlig pædagogerne, der er ansvarlige for kosten. Hæftets primære målgruppe er derfor pædagoger. De bosteder, der har en diætist ansat eller samarbejder med en ekstern diætist, kan også bruge hæftet som inspiration og supplement til deres arbejde med ernæring og sundhedsfremme.