ghita
Fagblad 5, 2020

Ghita Parry, formand

Leder: OK21 under corona

Overenskomstforhandlingerne tager som altid afsæt i jeres krav og ønsker, men denne gang vil coronaens konsekvenser for samfundsøkonomien også have stor betydning for forhandlingerne. Tænk over det, når I drøfter kravene.

Jeg havde egentlig håbet, at jeg kunne skrive om tiden efter corona – underforstået, at vi var kommet godt igennem sundhedskrisen, at alting var som før. Men desværre. Vi skal fortsat følge myndighedernes vejledninger, holde afstand og spritte af. Det må vi ikke slække på.

Der er tilmed kommet yderligere anbefalinger om mundbind i offentlig transport, og jeg tror, det vil vare længe, før vi får ‘de gode gamle dage’ tilbage.

Set i det lys, er det dejligt, at noget er, som det plejer: nemlig kravindsamlingen til overenskomstforhandlingerne i 2021. Og dog. For også overenskomstforhandlingerne vil stå i coronaens skygge.

Den globale økonomiske krise, som følger pandemien, har også ramt herhjemme, og eksperterne spår lavkonjunktur flere år frem i tiden. Det kan få stor betydning for forløbet af OK21 og skabe usikkerhed om, hvad der reelt er at forhandle om, når arbejdstager og arbejdsgiver mødes ved forhandlingsbordet.

Grundlaget for forhandlingerne er imidlertid jeres ønsker og krav til løn og arbejdsvilkår. Drøft kravene med hinanden og med jeres tillidsrepræsentanter – og overvej både løn, pension, arbejdstid, arbejdsmiljø og kompetenceudvikling – og måske noget helt nyt.

Husk også at sende kravene frem til forbundet. På det kommunale og regionale område indsamles kravene nu og frem til den 31. august. På statens område er kravene allerede afleveret til forbundet på en workshop med tillidsrepræsentanterne den 19. august.

Når alle krav er i hus, begynder det svære prioriteringsarbejde først i hovedbestyrelsen, i CO10, i CFU, i Sundhedskartellet, i Forhandlingsfællesskabet – alle de steder, hvor vi gør vores indflydelse gældende. Vores fælles krav har således en lang vej foran sig, inden de præsenteres for arbejdsgiverne, og de egentlige forhandlingerne går i gang.

Tak, fordi I har eller vil bidrage til fællesskabet med jeres krav og ønsker. Det styrker forhandlingerne, at så mange medlemmer som muligt står bag kravene.

Vi glæder os til at kæmpe for jeres vilkår.

Authors