ghita
Fagblad 5, 2019

Ghita Parry, formand

Leder: Kodeks for god sundhedsformidling

Forbundet har netop tilsluttet sig Kodeks for god sundhedsformidling. Kodekset skal minde os om det ansvar, vi har, når vi formidler viden om sundhed.

“Den ene dag hører man, at noget er sundt. Næste dag skal man holde sig langt væk fra det samme. Det er ikke til at finde ud af”. Den kommentar har vi hørt igen og igen i vores fag. Og måske har vi også indimellem selv tænkt sådan.

I 2017 lavede Tænketanken Mandag Morgen en analyse, der viste, at 44 procent af befolkningen synes, det er svært at finde ud af, hvad der er sundt og usundt. Og det kan jeg godt forstå. Det er alt for let at finde frem til dem, der mener, at lykken er gjort og helbredet langt, hvis vi kaster os over diverse superfoods. Det er heller ikke længe siden, at vi var igennem en indædt debat mellem forskellige ‘eksperter’ med hver sin holdning til, om veganerkost går an til børn fra seks måneders alderen – bare som et eksempel.

Pointen er, at der er for mange konkurrerende dagsordener og alt for meget, der formidles, som om det havde bund i solid forskning, uden at det er tilfældet. Og det er særligt skidt, når det handler om sundhed. Fejlagtig sundhedsinformation kan skabe utryghed og påvirke både helbred og livskvalitet i en dårlig, ja måske ligefrem livstruende retning.

Det er baggrunden for, at Mandag Morgen netop har udgivet et Kodeks for god sundhedsformidling.

Jeg har bidraget til kodeks ved at deltage i et Advisory Board sammen med andre centrale aktører, der formidler på sundhedsområdet; både medier, myndigheder, brancheforeninger, fagprofessionelle, forskere m.fl.

Kodekset skal være med til at højne kvaliteten af sundhedsformidlingen og give befolkningen sikkerhed for, at de, der tilslutter sig kodekset, vil leve op til de beskrevne retningslinjer. Det gælder både medier og fagpersoner på sundhedsområdet.

For os ernæringsprofessionelle er det et grundvilkår at formidle om sundhed – uanset om vi arbejder med vejledning og behandling, skal vække de ældres appetit ved at anprise den mad, der serveres eller svare på forældrenes mange spørgsmål om børnenes kostvaner. Jeg vil derfor arbejde for, at kodekset kommer til at indgå i undervisningen på alle relevante uddannelser.

Nu hvor forbundet har tilsluttet sig Kodeks for god sundhedsformidling, får vi ret til at anvende et emblem, der viser, at vi vil leve op til de etiske retningslinjer. Det gør vi i forvejen, men emblemet kan alligevel være en god påmindelse og inspiration for os selv og andre.