Ældremad

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Klimahensyn kan udfordre småtspisende ældres sundhed

Artikel: Ældremad lider af et dårligt omdømme og involverer mange dilemmaer, hvoraf et af dem er, om man bør vælge klimavenlige fødevarer.

Artikel, bragt i DK Nyt, 17. juni 2023.

Det kan være udfordrende for ældre patienter og borgere med lille appetit at opnå tilstrækkeligt med protein på grund af den stigende fokus på klimaet og kødfri kost, ifølge Marianne Lange, enhedschef for Ernæringsenheden på Herlev Hospital.

Hun sammenlignede et stykke kød og en portion bønner, der hver især indeholder den nødvendige mængde protein for ældre personer. Hendes pointe under en debat på Folkemødet var, at en småtspisende patient har større sandsynlighed for at indtage nok protein ved at spise kød frem for bønner.

- Desuden tyder det på, at planteprotein er dårligere til at opbygge muskler end animalsk protein. Der skal forskning i gang, ellers er det uetisk at fjerne kødet på bekostning af de ældres helbred. Evidens er vigtig, når en ny fødevarebølge kommer rullende, sagde hun.

Ghita Parry, formand for Kost- og Ernæringsforbundet, foretrækker at bruge udtrykket "mad til ældre" i stedet for "ældremad".

- Ældremad har fået et dårligt ry, og det er helt forkert. Mange er meget glade for maden. Men valgfrihed og værdighed er vigtigt. Ældre er forskellige, og de spiser også forskellig mad. Det skal vi kunne håndtere, ligesom vi kan håndtere, at kroniske sygdomme kan kræve mange forskellige diæter, sagde hun.

Læs hele artiklen her.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.