Placeholder for media
Fagblad 8, 2019

Ketogen kost virker på epilepsi

Epilepsihospitalet Filadelfia behandler med stor succes børn med keto-kost. Nogle bliver helt medicinfri. Voksne har langt sværere ved at følge kostformen.

Ni ud af ti patienter har gavn af en ketogen kost. 1-2 bliver fri for anfald, mens resten får mere end halveret antallet af anfald. Så flotte er resultaterne på Epilepsihospitalet Filadelfia, hvor man siden 2002 har behandlet børn med en ketogen kost eller ketogen diæt, som det hedder her.

− Vi ser den ene succeshistorie efter den anden. Det er helt flippet. I gruppen af børn med behandlingsresistent epilepsi, som har prøvet adskillige præparater uden at opnå en tilfredsstillende kontrol med deres anfald, har vi opnået virkelig gode resultater med diætbehandlingen sammenlignet med de medicinske præparater.

Det fortæller klinisk diætist Helle Nielsen, der har arbejdet med den ketogene diæt som behandling siden 2005.

− Ketogen diæt er medicin. Vi får nogle gange forespørgsler om, hvad patienterne må spise ved siden af. Ikke noget. Diæten skal opfattes som medicin, understreger overlæge Birgit Jepsen fra Filadelfia.

Epilepsihospitalet har siden 2002 haft omkring 500 patienter i behandling med en ketogen kost.

Ketonstofferne påvirker hjernen

Når den ketogene diæt virker mod epileptiske anfald, skyldes det, at kroppen med en begrænset mængde kulhydrat til rådighed − helt ned til 10 gram − ændrer sit energistofskiftet og forbrænder fedt i stedet for kulhydrat. Ved forbrænding af fedt dannes der ketonstoffer, som føres via blodet til hjernens celler. Her udgør de en alternativ kilde til energi i stedet for kulhydrat, som er hjernecellernes fortrukne energikilde. En ketogen diæt tvinger altså hjernen til at ændre stofskifte − og det menes at være en af de afgørende faktorer i forklaringen på, hvorfor ketogen kost afhjælper epilepsianfaldene.

Ketogen diæt bruges som behandling i flere forskellige varianter, blandt andet klassisk ketogen diæt og modificeret Atkins-diæt. De er forskelligt restriktive og dermed er der forskel på, hvor selvkørende patienterne kan være på diæten.

Børn klarer diæt

Diætbehandlingen bliver primært brugt til børn, fordi børn har lettere ved at acceptere diæten både smagsmæssigt og i forhold til konsistens og udseende, da de ikke har udviklet de samme præferencer og forventninger til kosten, som voksne. Men også fordi børnene har forældre, der laver maden til dem og holder øje med alt, hvad de spiser, forklarer Birgit Jepsen.

− Når voksne skal lave maden til sig selv, sker der oftere en smutter. Det er helt afgørende for effekten af diætbehandlingen, at man er enormt striks, hvis man skal have ketosen til at virke.

Det er også grunden til, at det ikke er alle epilepsipatienter, der skal på ketogen diæt, selvom den virker godt.

− Diæten er så indgribende i børns, familiers og voksnes hverdag og sociale liv, at de, der har god effekt af medicinen, vil foretrække at tage en pille hver morgen, forklarer Helle Nielsen.

Desuden er der som ved det fleste andre behandlinger også bivirkninger ved den ketogene kost. Bivirkningerne kan på lang sigt være nyresten og knogleafkalkning. På kort sigt er det træthed og forstoppelse − som dog kan forebygges. Diætbehandling skal derfor altid tilrettelægges i et tæt samarbejde med et behandlingssted og med fagpersoner med specialviden.

− Ketogen diæt er ikke en gør-det-selv-diæt. Man skal enten være indlagt eller gå hos os ambulant, så vi kan tilrettelægge og beregne diæten til det enkelte barn og samtidig give en grundig oplæring i principperne, så man er omhyggeligt rustet til at gøre det samme hjemme, siger Helle Nielsen.

Diæten er ikke livslang, men fortsættes typisk i to-tre år.

 

LÆS OGSÅ

Keto er både kur og behandling