ældrereform ernæringsassistent
14.02.2024

Ingen ældrereform uden alle nødvendige faggrupper

Regeringen må ikke glemme, at ernæringsassistenter er nummer tre på dens egen liste over manglen på arbejdskraft

Indlægget er først bragt i Avisen Danmark den 11. februar 2024. 

Af Ghita Parry, formand i Kost og Ernæringsforbundet. 

Nu kan regeringen sætte et tjekmærke ved de to faggrupper, der står øverst på mangellisten i den offentlige sektor. Men hvis man vil lykkes med en ældrereform, skal nummer tre på listen, ernæringsassistenterne, også tjekkes af. For vi kommer ikke langt med en ældrepleje uden mad og drikke.

Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en ældrereform og har i den forbindelse givet konkrete bud på, hvordan vi sikrer flere sosu’er i fremtiden. Blandt andet vil man se på lønnen under uddannelse og rekruttering fra udlandet. For det er indiskutabelt, at vi kommer til at mangle sosu-kompetencer, hvis vi ikke gør noget for at tiltrække flere. Det slår en liste fra Finansministeriet over mangel på arbejdskraft på offentlige arbejdspladser, herunder ældrepleje, fast. Her er sosuhjælpere og -assistenter henholdsvis nummer et og nummer to.

Men det er ikke de eneste faggrupper, der bliver en mangelvare i vores ældrepleje, hvis vi ikke handler. Nummer tre på listen er ernæringsassistenter. Tallene fra Finansministeriet viser, at vi i 2035 kommer til at mangle 1.900 ernæringsassistenter, fordi mange går på pension, for få uddannes, og der bliver flere børn og ældre, der skal have næringsrigtig mad. Køkkenerne, der står for den rette ernæringsrigtige, sunde og grønne mad til ældre borgere, mærker allerede manglen. I dag er der allerede mange køkkener, der forgæves slår stillinger som ernæringsassistenter op. Næsten 90 procent af lederne i køkkenerne har ansat medarbejdere med en anden uddannelsesbaggrund, fordi der ikke har været nok ernæringsassistenter, der søgte. Det går ud over kvaliteten, borgere og patienters serviceoplevelse. Det vil kun blive sværere i fremtiden.

En analyse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening forudser, at vi om ti år kommer til at mangle hver fjerde ernæringsassistent fordelt på arbejdspladser og kommuner. Derfor er nummer tre på mangellisten umulig at overse, når man vil lave en ny ældreform.

For vores ældrepleje er meget lidt værd, hvis man ikke kan servere den rette mad og drikke til ældre borgere. Vi bor i et land med en ældrepleje, hvis styrke er sammensætningen af mange faggrupper.

Intentionerne i ældrereformen med helhedspleje, mere selvbestemmelse, genkendelighed og faste teams bakker vi op om. Men vi bliver bekymrede, når man intet sted i reformen kan se, at ernæringsindsatser er en del af helhedsplejen. Den rigtige ernæring er med til at sikre livskvalitet og forebygge indlæggelser og genindlæggelser for sårbare ældre. Vi håber derfor, at det tværfaglige arbejde og samarbejde om mad og ernæring til den enkelte borger stadig har en central plads i helhedsplejen. Dette kunne fx ske ved, at der i udmøntningen af helhedsplejen indtænkes samarbejde om den ældres ernæring og mad, og at alle faggrupper i det tværfaglige samarbejde inddrages tilstrækkeligt – fx også kliniske diætister og ernæringsprofessionelle fra køkkenerne.

Sårbare ældre har brug for velsmagende og ernæringsrigtig mad. Mange har brug for særlige diæter. Det kan være såkaldt dysfagikost til ældre, der ikke længere kan tygge eller synke. Det kan også være særlig næringsrig mad til ældre, der af den ene eller anden årsag er blevet småtspisende eller er underernærede. For sådan ser virkeligheden ud i vores ældrepleje. Ældre har brug for ernæringsrigtig mad, og der er kun en faggruppe, der er uddannet til at varetage alle disse hensyn: ernæringsassistenter.

Der er brug for, at vi tager ernæring og ældre alvorligt, og der er brug for, at vi tager manglen på ernæringsassistenter alvorligt. Mange af de strukturelle redskaber, man laver på social- og sundhedsområdet, kan overføres til ernæringsassistenter. Højere løn under uddannelse og et farvel til kravet om et års erhvervserfaring, hvis du er 25 eller derover, er bud på, hvordan vi kan gøre uddannelsen mere attraktiv og dermed få flere til at få øjnene op for ikke bare et spændende men et uendeligt vigtig fag for ældreplejen.

Derfor skal regeringen også lave en plan for nummer tre på sin mangelliste. Regeringen løser ikke problemet ved at ignorere kost og ernæring i en ny ældrereform, og man lykkes ikke med en ældrereform, hvis man ikke tager højde for alle nødvendige faggrupper.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.