profil
Fagblad 7, 2020

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Tekst: Sanne Hansen. Foto: Kissen Møller Hansen

Frem i sundhedsbussen

Profil: Line Damgaard er koordinator for et tværfagligt team af sundhedskonsulenter og oplever de mange fagligheder som en stor styrke i arbejdet med sundhed.

  Sygeplejersker, ergoterapeuter, diætister, fysioterapeuter, psykomotoriske terapeuter. Line Damgaard, der er professionsbachelor i ernæring og sundhed, er leder for 13 sundhedskonsulenter med vidt forskellige baggrunde i afdelingen for sundhedsfremme i Hedensted Kommune. Med sit speciale i human ernæring arbejdede hun indtil for halvandet år siden selv som sundhedskonsulent samme sted og var især optaget af indsatsen for børn og unge i kommunens overvægtsklinik. Men hendes nærmeste leder kunne se noget andet i hende, og fra marts 2019 blev hun koordinator for sine tidligere kolleger.

  De mange fagligheder

  − Det var der fordele og ulemper ved. Mine kolleger syntes, jeg rykkede opad. Jeg synes, min connection til dem er god. Jeg ved præcis, hvad de kan fagligt, og kan bruge dem forskelligt. De mange fagligheder er en stor fordel, konstaterer Line Damgaard, der selv er blevet endnu bedre funderet fagligt i kraft af det bredere perspektiv i koordinatorjobbet. 

  − Jeg er fagnørd og skal have helt styr på mit eget fag i samarbejdet med de andre, siger hun.

  Som koordinator har hun ansvar for den daglige drift i afdelingen., men holder samtidig forbindelsen til overvægtsklinikken.

  − Jeg elsker at se udviklingen og kan ikke holde mig væk, konstaterer hun og fortæller, at hun selv som yngre var fokuseret på et overdrevet sundhedsideal, hvor korrekt spisning og træning medførte årelang anoreksi. Derfor har hun en særlig forkærlighed for børn og unge og den måde, vi formidler sundhed til dem på.

  − Fordi man vejer fem kilo for meget, er man ikke forkert. Det er SÅ vigtigt, at vi ikke peger fingre af nogen, siger hun med eftertryk.

  En corona-omvej

  Som koordinator hjælper Line Damgaard sin leder i forhold til projektarbejde og ansøgninger. Og et nyt tiltag af denne kaliber ruller i næste uge ud på landevejene.

  − Min leder drømte om at brede vores sundhedshus ud til lokalsamfundet. Drømmen blev løftet ind i det politiske lag, og ved slutningen af sidste år fik vi en bevilling, der betyder, at vi nu har indrettet en sundhedsbus, der kan køre ud og parkere i kommunens byer og invitere indenfor, forklarer Line Damgaard.

  Med bussen har hun fået en ny driftsopgave. Selvom sigtet er sundhedsfremme, får bussen i første omgang en anden funktion. Den bliver coronatestbil for sundhedspersonalet på plejecentrene.

  − Vi har selv valgt at stille bussen til disposition. Den bliver set og får forhåbentlig lidt medvind til sit egentlige formål, fortæller Line Damgaard. Og der er masser af ambitioner for sundhedsbussen.

  − Jeg håber, vi kan nå ud til flest mulige, og drømmer om, at alle sundhedssamtaler på sigt vil foregå i bussen, så alle i kommunen kan få samme tilbud decentralt.

  − Vi vil gerne have borgerne til at tænke på sundhed som noget, der er værd at investere i. At det kan være en god idé at bruge penge på en diætist eller et træningscenter. Jeg håber også, vi kan byde op til mere end en snak om gulerødder. Sundhed er også velvære og trivsel, siger Line Damgaard.

  BLÅ BOG

  Line Damgaard 

  38 år

  Uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2011, speciale i human ernæring.

  Fra 2012 sundhedskonsulent i Hedensted Kommune med opgaver i overvægtsklinik for børn og unge. Fra 2019 koordinator for tværfagligt team i sundhedsfremme og forebyggelse.

  MIN HVERDAG

  Naturen: Jeg træner og går tur med hund og børn. Lyde af blade, der rasler, mudder, der svupper, er total mindfulness.

  Familien: Jeg kan godt lide mit arbejde, men er også familiemenneske, så jeg godt hjem til tiden.

  Faglig læsning: Jeg er hele tiden i gang med noget. En analyse af mental sundhed i Danmark, eller hvordan mine børn kan blive bedre til sport. 

  Vejrtrækning: Jeg havde problemer med at sove og gik til en ‘pustedame’ for at lære at trække vejret i bund. Det er så vigtigt.

  Sundhed: fylder og skal tages afslappet. Jeg har i mine unge år været indlagt på psykiatrisk hospital med en spiseforstyrrelse. Det er jeg ikke skamfuld over, men vil bruge det til at hjælpe andre og påvirke sundhedsbegrebet.

  Related articles

  Se alle