Sundhed

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Simon Jeppesen [ TEKST OG FOTO ]

Elever kræver en grøn menu

Menuændring: Klima og miljø bliver en fortsat stærkere og stærkere faktor i professionelle køkkeners hverdag og menuplaner. Især unge kræver miljø og bæredygtighed på dagsordenen, og det har man mærket på Efterskolen Epos. Her har køkkenleder Maria Krogh været med til at omstille køkkenet til et vegetarisk grundkøkken. Og det har eleverne modtaget godt. Kost, Ernæring og Sundhed har været på besøg på skolen. 

Dagens varme frokostret på Efterskolen Epos er boller i karry med tilhørende salater.

− Der er lige så mange proteiner i som i rigtige kødboller, understreger Maria Krogh, da hun præsenterer maden for de sultne teenagere, som ikke tøver med at læsse over på tallerknerne, da bordet bliver givet fri.

Epos er en rollespilsefterskole. Det vil sige, at al læring på skolen er bygget op omkring leg og spil, og skolen har en overvægt af elever, som man nok godt kan kalde tænksomme typer. Sidste år blev køkkenet omlagt til at være vegetarisk med kød som et tilbud, der − undtagelsesvis − kan komme på menuen. Det var der mange gode grunde til. Praktisk, ideologisk og strategisk.

Der er to ansatte og tre medhjælpende elever i køkkenet på dagen, hvor Kost, Ernæring og Sundhed er forbi.

Da bacon var grundstoffet

Det er et, efter forholdene, lille køkken, dimensioneret til at lave mad til 50 mennesker. Der var 84 spisende til boller i karry.

Maria Krogh fortæller, at andelen af vegetarer og veganere blandt eleverne har været støt stigende. Når grundkøkkenet var med kød, skulle der laves en del mad, der også tog hensyn til de ikke-kød-spisende. Og så var der eleverne, der skulle have forskellig specialmad. Det blev for omfattende for det lille køkken med to ansatte. At lave køkkenet om til et vegetarisk grundkøkken, hvor kød kunne flekses ind, var en oplagt løsning.

Ved et bord er en af de tre medhjælpende elever, Asbjørn Ettrup på 17 fra Aalborg, ved at trille boller til morgenmaden. Han blev veganer på skolen og fortæller, at i hans gamle klasse var “bacon et grundstof”.

Asbjørn Ettrups mor er vegetar, og da hun og hans storesøster i 2019 lavede et forsæt om at være vegetarer i et år, gik han med på det. Så det er ikke nyt for ham, og han har opbakning hjemmefra. Det er vigtigt med opbakning og forståelse hjemmefra, fortæller de tre elever i køkkenet, når de bliver spurgt til deres valg om at blive vegetarer.

En anden af medhjælperne er Jonathan Jessen på 16 år. Han blev vegetar, efter deres lærer Mathias Granum havde vist dokumentarfilmen The Game Changers i begyndelsen af forløbet på skolen. Filmen handler om at spise plantebaseret, både som et sundhedsmæssigt og et moralsk valg:

− Det er en fed følelse at kunne sige: Jeg har ikke spist noget levende i dag. Det giver god samvittighed, fortæller Jonathan Jessen.

Mathias Granum er lærer på skolen og selv vegetar. Det blev han, da han som 16-årig var på efterskole og så en dokumentarfilm om, “hvor meget lidelse der er i en frikadelle”. Det var dengang, at det at være vegetar på en efterskole sås som et udtryk for kræsenhed. 24 år senere er han selv lærer. I 2016 forsøgte Epos sig med en grøn uge. Mathias Granum fortæller, at der blandt eleverne ikke var stemning for at gøre det igen. Skolen havde også en enkelt vred forælder i røret, der mente, at skolen burde betale en del af skolepengene tilbage, fordi der havde været en uge uden kød.

I 2020 forsøgte skolen atter. Der blev gjort meget for at forberede forældre og elever, forklare, at “grøn kost er ikke slankekost”, og tilrettelægge maden, så “teenagedrenge ikke går sultne fra bordet”. Nu var reaktionen fra eleverne en helt anden: “Hvorfor kun én uge?”

Corona åbnede et vindue

Tiden var inde, fortæller skolens forstander, Inger Surrow. Hun kalder beslutningen om et vegetarisk grundkøkken for “strategisk”. Unge, som er meget interesserede i rollespil, er typisk fra storbyerne, og storbyforældre er i højere grad opmærksomme på klima, miljø og lokale råvarer. En anden ting i tiden er pandemien. Skolen lukkede ned, og da den åbnede op igen, var det i en anderledes verden:

− Vi er i en naturlig overgangsperiode. Overgangen til et vegetarisk grundkøkken var som at sparke en åben dør ind. Hvis vi ikke havde gjort det, havde vi været bagud i forhold til udviklingen.

En overraskende følge af omstillingen er, at køkkenets kommunikation med eleverne har forandret sig. Maria Krogh forventede stærke protester, de kom ikke. I stedet har langt flere elever spurgt til madlavningen, vist interesse for den:

− Der er kommet meget mere samtale, og det er ekstremt positivt. Eleverne her er begavede nørder. De tænker meget, og de er opmærksomme på andre ting end de fleste andre teenagere.

Er du selv vegetar?

Maria Krogh ryster på hovedet:

− Så skulle jeg lave særlig mad til mig selv derhjemme. Min mand vil aldrig gå med til helt at undvære kød.

FAKTA

Efterskolen Epos

  • Efterskolen Epos ligger i Fynshav på Als.
  • Skolen åbnede i 2015 og var fra begyndelsen rettet mod unge fascineret af spil, rollespil og cosplay.
  • Skolen har gennem de seneste år oplevet elevtilgang, og 80 elever er skrevet op til skolestart i august 2021.

Tre gode råd om omlægning til vegetarkost:

  1. Tag tid med i overvejelserne. Vegetariske retter kræver mere tid i tilberedningen.
  2. Husk at krydre igennem, vegetarisk mad skal også smage.
  3. Ikke for mange gryderette med bønner, linser, kikærter.

Vegetarisk og vegansk kost til større børn

Hvis dit barn spiser vegetarisk, vil det typisk få nok næringsstoffer, hvis du som forælder sørger for, at dit barn spiser varieret og får æg og mælkeprodukter.

Fødevarestyrelsen kan ikke anbefale, at børn spiser vegansk. Det skyldes, at der er en risiko for, at børn, der spiser vegansk, ikke får nok næringsstoffer som f.eks. vitaminer og mineraler.

Hvis du alligevel vælger, at dit barn skal spise vegansk, bør du søge rådgivning hos en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at dit barns kost er tilstrækkelig.

Du bør også give dit barn en børnevitaminpille, der bl.a. indeholder vitamin B12 og vitamin D. Det gælder også, hvis dit barn spiser vegetarisk med kun lidt mejeriprodukter og æg.

Vegansk kost forudsætter, at barnet er rask og i øvrigt vokser og udvikler sig normalt.

Børn, der ikke får mælk eller mælkeprodukter, anbefales et dagligt tilskud af calcium (kalk) på 500 mg. Calciumtilskud findes som tabletter og som brusetabletter. Børnevitaminpiller indeholder ofte ikke calcium, og det kan derfor være nødvendigt at tage dette tilskud separat.

Kilde: altomkost.dk

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.