Kost, ernæring og sundhed

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Marianne Vilsbøll Jacobsen, Regionsformand, region Sjælland

Det kan statsministerens åbningstale betyde for børnene i Helsingør

Da statsminister Mette Frederiksen tirsdag åbnede for, at den offentlige velfærd i syv kommuner, herunder Helsingør, kan blive fri for mest mulig indblanding fra staten, så gav hun kommunens børn en kæmpe chance for at gå gennem livet med en sund livsstil. 

Det kræver, at fokus på dagtilbudsområdet også kommer til at handle om madordninger. Helt praktisk er der to områder, hvor byrådet/ kommunalbestyrelsen bør sætte ind; Indfør madordninger i alle daginstitutioner og afskaf to-årsreglen for valg af madordning i de daginstitutioner, der allerede har madordninger. 

De første 1000 dage af et barns liv er de vigtigste. I det forløb spiller maden en kæmpe rolle, og derfor skal madordninger være en del af alle børns liv. Det giver dem nemlig en forståelse for mad, mod til at kaste sig ud i nye retter, grøntsager og produkter -og en lyst til at spise sundt og varieret. 

Gode måltidsvaner og sundhedsadfærd grundlægges i barndommen og har indflydelse på livsstilsvaner resten af livet. 

Giv derfor de kommende generationer af borgere i Helsingør Kommune muligheden for at få en sund og god start på livet ved at indføre madordninger i alle institutioner. 

Og når de så er indført, så få fjernet den alt, alt for korte periode, en madordning har i en institution. To år er for kort tid. Mange af jer i byrådet synes nok, at I har for kort tid til at lave strategiske planer, når i ' kun' er valgt for en periode på fire år. Tænk, så hvis I kun havde to år til arbejdet -det er den virkelighed, som de ernæringsprofessionelle i dagtilbuddene har. 

Så kære byråd/ kommunalbestyrelse -afskaf to-årsreglen for valg af madordning i daginstitutioner. 

Det er en bureaukratisk øvelse, der forhindrer langsigtet planlægning og udvikling af det pædagogiske måltid og fællesskabet omkring bordet. Den regel vil ingen savne. 

Tværtimod så tapper den forældre, ledere, pædagoger og de ernæringsprofessionelle i køkkenerne for energi, gang på gang. 

Det er nu, I har chancen for at skabe de bedste vilkår for børnene. Det vil kunne mærkes på dem, deres forældre og på jeres arbejde med at tiltrække nye børnefamilier til Helsingør Kommune. 

 

Bragt i Frederiksborg Amts Avis

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.