madordninger - foto må ikke bruges
Fagblad 1, 2022

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Jeannette Ulnits [ TEKST ] Claus Boesen [ FOTO ]

CO2’en skal skæres i daginstitutioner

Bæredygtigt: De officielle Kostråd er gjort praktisk anvendelige for ernæringsprofessionelle i daginstitutioner og skoler.

Fødevareproduktionen står for omkring en fjerdedel af det samlede udslip af CO2. Men følges De officielle Kostråd fra 2021, vil det kunne reducere klimaaftrykket fra fødevarer mellem 20 og 35 procent, viser tal fra DTU.

Mindre CO2 uden okse og lam

Men når abstrakte mål ude i køkkenerne i daginstitutionerne skal realiseres og ende ud i f.eks. en uges frokostplan til 120 småbørn, skal der noget mere konkret til end bare at skære ned på okse- og lammekød.

Fødevarestyrelsen vil gerne støtte køkkenerne i daginstitutioner, skoler og kantiner i at indføre de ændringer, der skal til, så kosten bliver både sund og klimavenlig. Derfor har de udviklet Kostråd til Måltider i daginstitutioner og Kostråd til Måltider i skoler og kantiner, der tager udgangspunkt i De officielle Kostråd, fortæller Marianne Sabinsky, projektleder for Kostråd til Måltider i Fødevarestyrelsen.

− CO2-udslippet fra fødevareproduktionen kan beskæres med omkring en fjerdedel ved at servere mere planterig mad og mindre kød. Med en række værktøjer har vi i Kostråd til Måltider i daginstitutioner og Kostråd til Måltider i skoler og kantiner konkret brudt De officielle Kostråd ned til måltider i daginstitutioner, så det er let at planlægge en menu for fem dage.

− Omstillingen til en mere klimavenlig mad lykkes ikke med et snuptag eller uden udfordringer. Med Kostråd til Måltider kan vi støtte køkkenerne i at nå i mål med at servere sunde og klimavenlige måltider, forklarer hun.

Kostråd til Måltider i daginstitutioner og Kostråd til Måltider i skoler og kantiner er udviklet af Fødevarestyrelsen på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med et udvalg af madprofessionelle og andre relevante aktører − herunder Kost og Ernæringsforbundet.

Stort grønt potentiale i børns spisevaner 

Det særlig vigtige i forhold til at udarbejde klimavenlige kostråd til daginstitutionerne har været at informere om at bruge mindre kød og flere bælgfrugter i retterne. Men det er også vigtigt at lave små portioner med den rette mængde energi, så børnene kan være aktive hele dagen, og så madspild undgås, forklarer Marianne Sabinsky.

− Nogle af principperne er, at bælgfrugter skal indgå i to ud af fem retter, mens kød skal indgå i en ud af fem retter. Så er der plads til en ret med fisk og en ret med f.eks. æg. I kostrådene er der desuden fokus på primært at vælge fuldkorn, at bruge mørkegrønne grøntsager, servere fisk og på at få nødder og frø med ind i maden. Det anbefales også at vælge planteolier som fedtstof og lade en moderat mængde mælkeprodukter og ost indgå. 

Samarbejdet med daginstitutionerne har været problemfrit, fortæller hun. Daginstitutionerne er godt i gang, fordi de i forvejen har arbejdet med at omlægge til økologi og i den proces har reduceret mængden af kød og indført mere grønt i maden.

Potentialet i at lære børn at spise bæredygtigt er stort, mener Marianne Sabinsky. Og her spiller daginstitutionerne en vigtig rolle.

− Børn tager deres sundere og mere klimavenlige spisevaner med ind i voksenalderen, og de giver det videre til deres børn. Selvom små børns spisevaner er mindre fastlåste, så tager det selvfølgelig tid og tilvænning at udvikle nye vaner. Men daginstitutionen er en god ramme for at lære børn at kunne lide de nye retter, da det enkelte barns madmod kan påvirkes positivt af at se de andre børn smage, siger Marianne Sabinsky.

 

Fakta:

De officielle Kostråd

•  Kostråd til Måltider i daginstitutioner og Kostråd til Måltider i skoler og kantiner blev offentliggjort 27. januar 2022.

•  Kost og Ernæringsforbundet afholder temamøder i alle forbundets regioner om Kostråd til Måltider i daginstitutioner samt et webinar om Kostråd for Måltider i skoler og kantiner.

Læs mere, og meld til dig til her

 

Fakta:

Otte kilo CO2 udledes dagligt per dansker via kosten

Madvaner er afgørende for at reducere fødevaresektorens klimaaftryk (kilde: World Ressource Institute). I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer. Det er samlet set cirka tre tons om året. Det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at skære ned på kødet og vælge klimavenlige fødevarer.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Fakta:

CO2-reducerende kostråd

De nye officielle kostråd er en del af regeringens ambition om at reducere klimaaftrykket med 70 procent frem mod 2030. Følges kostrådene, vil det reducere klimaaftrykket fra fødevarer med mellem 20 og 35 procent, viser tal fra DTU.

•  Spis planterigt, varieret og ikke for meget.

•  Spis flere grøntsager og frugter.

•  Spis mindre kød − vælg bælgfrugter og fisk.

•  Spis mad med fuldkorn.

•  Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.

•  Spis mindre af det søde, salte og fede.

•  Sluk tørsten i vand.

Vigtige tips:

•  Begræns madspild.

•  Gå efter Nøglehullet, det officielle ernæringsmærke, som gør det nemt at vælge sundere i hverdagen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.