Skolemad
09.10.2025

Branchen vil sikre kvaliteten af eksterne leverandørers skolemad

Med et branchekodeks for eksterne leverandører skal skolemaden leve op til høje krav om både ernæring, kvalitet og bæredygtighed

Skolemaden skal leve op til høje krav om både ernæring, kvalitet og bæredygtighed, hvis det står til de eksterne leverandører, der skal levere skolemad på en stor del af de 191 skoler, som er med i skolemadsforsøgsordningen.

Derfor er de eksterne aktører gået sammen om et branchekodeks, der skal sikre at skoleelever over hele landet får den bedst mulige skolemad, når den leveres af de eksterne leverandører.

- Et måltid i skolen er rigtig vigtigt i forhold til, at børn får noget god næring i løbet af dagen – til at lære og til at være aktive. Her er fundamentet selvfølgelig kostrådene. Med det nye kodeks bygges der ovenpå, lyder det fra Judith Kyst, direktør i Madkulturen, som har været med til at kvalificere branchekodekset.

Det er forummet Skolemad til Alle, der har faciliteret branchekodekset. Målet er at sikre kvaliteten i de eksterne leverandørers skolemad og dermed være med til at fremme læring, trivsel og sundhed.

Udover Madkulturen har Kost og Ernæringsforbundet og Mejeriforeningen givet input og kvalificeret kodekset. I kodekset står der blandt andet, at skolemaden skal være frisk og velsmagende. Den skal tage udgangspunkt i De officielle Kostråd. Og den skal styrke madglæde og grønne madvaner hos børnene. Derudover opfordres der til at bruge økologiske og danske råvarer i sæson, samt en indsats for at begrænse madspild og engangsservice.

Vicedirektør i Kost og Ernæringsforbundet, Mercan-Ellen Nielsen, understreger vigtigheden af kodekset i lyset af den nationale forsøgsordning, der netop nu rulles ud på 191 skoler landet over. Hun fortæller, hvordan forbundet gerne havde set, at krav til madens kvalitet blev skrevet direkte ind i den politiske aftale.

- Det lykkedes ikke, og derfor er jeg så meget mere glad for, at branchen tager ansvar med dette kodeks. For en stor del af maden skal leveres fra eksterne leverandører, mens resten skal laves på skoler med eget skolemadskøkken. Og madens kvalitet bliver afgørende for forsøgsordningens succes, siger hun.

Kodekset indeholder 10 anbefalinger, hvoraf fire er minimumsstandarder, mens de resterende seks er ambitiøse målsætninger. Anbefalingerne understreger, at skolemad skal være mere end blot mæthed, og de eksterne leverandører, der deltager i den nationale forsøgsordning for skolemad, opfordres derfor til at følge dem. Kodekset kan derefter bruges af de kommuner og skoler, der er med i forsøget med en ekstern leverandør, når de skal vælge netop den, der skal levere mad til deres skoler. 

Læs hele branchekodekset her

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.