Kost og Ernæringsforbundets formand Ghita Parry
18.03.2025

Ansvaret for den gode mad til ældre skal placeres de rigtige steder

Formand Ghita Parry har i Avisen Danmark skrevet om den seneste debat om mad til ældre

Debatindlæg, bragt i Avisen Danmark, 13. marts 2025

Ældre skal naturligvis have både velsmagende og ernæringsrigtig mad. Hver dag. Punktum. Maden skal være et højdepunkt på dagen og er afgørende for sårbare ældres livskvalitet og sundhed. Vores medlemmer i Kost og Ernæringsforbundet går hver dag på arbejde og knokler med høj faglighed for at sikre de gode måltider, der kan netop dette. Det er jeg stolt over.

Jeg hilser de seneste måneders debat om mad til ældre velkommen. For vi har i årevis råbt op om, at der skal politisk fokus på ældres mad. For nyligt var jeg selv i Folketinget til høring i ældreudvalget om netop madservice. Her understregede jeg for politikerne, at ældres behov er forskellige, og det skal deres mad også være.

Jeg opfordrede til, at ambitionerne for ældres ernæring, mad og måltider bliver hævet. Så kan vi sammen sikre, at de godt 300.000 daglige måltider til ældre på plejehjem og som madservice, kan være dagens højdepunkt og kilde til sundhed og trivsel. Nu er der endelig også kommet opmærksomhed på, at mange ældre lider af underernæring. Det gør debatten om mad til ældre endnu mere relevant og mere kompleks.

Desværre er der ingen hurtige snuptagsløsninger, der kan gøre alle glade fra i morgen. Så lad os begynde med at lå fast, hvem der har ansvaret for hvad: Det er den enkelte kommune, der beslutter, hvilke madtilbud ældre i deres kommune skal have. Og det er den enkelte kommune, som har ansvaret for, at maden bliver håndteret korrekt og præsenteret på en appetitlig måde. Det er også enkelte kommune, som beslutter rammerne for ældremaden både i forhold til økonomi og kvalitet. Og pris, kvalitet og faglighed hører sammen.

Det giver god mening, at mad på plejehjem og madservice, ligesom andre ydelser til ældre, skal tage udgangspunkt i lokale beslutninger og lokale forhold. For kommunerne kender deres borgere bedst. Men debatten om mad til ældre viser med al tydelighed, at der mangler noget. Ældreministeren og regeringen besluttede med den nye ældrelov at afskaffe kravet om, at kommunerne skal have en kvalitetsstandard for den mad, der bliver leveret i deres kommune. Det har vi længe problematiseret, og det står nu som en klar fejlvurdering fra politikerne på Christiansborg.

Kvalitetstandarder for mad er krav, som den enkelte kommunalbestyrelse stiller til for eksempel næringsindhold, variation, valgmuligheder, de ældres medbestemmelse og tilfredshed med maden.

Jeg noterer mig, at ældreministeren vil sætte en brugerundersøgelse i gang og så til efteråret tage stilling til, om der skal stilles flere krav til de ældres mad. Vi synes, det er fint med mere og bedre data om tilfredsheden med maden hos ældre, som baggrund for handling.

Men vi skal ikke vente til efteråret med at tale om, hvorvidt der skal stilles krav til maden. For det skal der. Det har jeg også sagt til ministeren så sent som i efteråret, hvor vi mødtes til en god snak om vigtigheden af ældres mad. Så vi skal have genindført kravet til kommunerne om en kvalitetstandard – gerne i en fart.

Det viser debatten som Christiansborgpolitikerne har sat i gang, at der er brug for. Dét ansvar er deres. Det fortjener sårbare ældre. Sæt i gang.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.