Køkkenvæg OK18 logo
OK18

03.12.2019

Afklaring: Alle offentlige ansatte har ret til betalt frokostpause

Og det er man nu kommet et skridt tættere på bliver virkelighed. I sidste års overenskomstforhandlinger (OK18) blev det fastslået, at ansatte i stat, kommune og region har ret til en betalt frokostpause.

Og den ret gælder bogstaveligt talt alle, mener lønmodtagernes organisationer. Alligevel har der, siden OK18-aftalen blev indgået, været et efterspil med de statslige arbejdsgivere, som indtil for få dage siden har holdt fast i, at det ikke kunne gælde alle. 

Efter lang tids uenighed er aftaleparterne dog nu nået til enighed omkring om det faktum, at alle ansatte på det statslige område har ret til en betalt frokostpause - både dem, der allerede har betalt frokostpause, og dem, arbejdsgiverne påstod ikke havde det. Den nye ret, for de grupper, som hidtil lokalt ikke har haft en betalt frokostpause, vil træde i kraft fra 1. august 2020. For dem, der har retten i dag, beholder den både før og efter den nye aftale. 

Formand for Kost og Ernæringsforbundet, Ghita Parry, er glad for aftalen, der slår fast, at alle forbundets cirka 500 statslige medlemmer har ret til betalt frokostpause.

Det viser jo igen, at fagbevægelsen sammen kan stå imod presset, når arbejdsgiverne forsøger at gennemtvinge voldsomme forringelser. Der bør dømmes klart overtrådt, når arbejdsgiverne forsøger at bringe tvivl om den betalte frokostpause. Nu er sagen afklaret, og jeg bider desuden mærke i, at der allerede nu er en positiv dialog mellem os og arbejdsgiverne på det statslige område – det håber jeg fortsætter ind i overenskomstforhandlingerne for 2021.

Også formand for CFU, Flemming Vinther, er tilfreds med den nye aftale.
 

Vi er tilfredse med, at vi oplever en minister og en ny styrelse, som oprigtigt ønsker en ny start. Dette er langt mere end pæne ord. Det viser i handling over for vores medlemmer og organisationer, at man ønsker dialogen og samarbejdet. Med præciseringen kan vi nu med rette sige, at vi sammen har skabt forudsætninger for, at tilliden mellem parterne igen er tilstede og dermed skabt et godt afsæt for, at OK21 kan blive præget og båret af gode og konstruktive forhandlinger.

Læs mere om din overenskomst 

Relateret indhold

tillykke

Tillykke med dit nye job

Tillykke med dit nye job. Få gode råd om hvad du skal være opmærksom på - blandt andet om din ansættelseskontrakt er i orden
Stress

Ændringer i din ansættelse

Hvad gør jeg, hvis der sker der væsentlige ændringer i mit ansættelsesforhold fx mit arbejdssted flytter eller hvis min arbejdstid ændres?
Penge

Lønforhandling

Kost og Ernæringsforbundet forhandler den største del af din løn centralt i overenskomsten, men der er også et råderum til lokale aftaler om løn, hvad
Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk