Sundhed og kost
Fagblad 2, 2018

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Tekst: Tina Juul Rasmussen. Foto: Henrik Frydkjær

Vi skal give jordkloden videre

Profil: Per Musiat var blandt de første til at afslutte den nye akademiuddannelse i ernæring. Et valg, han havde taget for at blive klogere og gøre sin arbejdsplads, Næstved Madservice, endnu bedre. Det vil spare dem for 20 tons CO2 i det grønne regnskab.

− Man er nødt til hele tiden at udvikle sig og blive klogere. Ellers bliver man overhalet af både teknologien og af alle dem, som både er dygtigere og yngre end en selv.

Sådan lyder Per Musiats begrundelse for at supplere sin ernæringsassistentuddannelse med en akademiuddannelse i ernæring. Den kunne han som en af de første herhjemme skrive på sit CV i november sidste år.

− Jeg har altid været meget bevidst om min faglighed. Jeg var afsted som Food Fighter i sin tid, klarede mig godt til svendeprøven og har altid tænkt, at jeg er nødt til at blive ved med at udvikle mig fagligt. Så akademiuddannelsen var en måde for arbejdspladsen at fastholde mig på og et ønske hos mig selv om at blive endnu bedre funderet i mit fag.

Har fået koblet teori på praktisk erfaring

Til daglig er Per Musiat ‘flyver’ i køkkenet hos Næstved Madservice, hvor han har været ansat i snart 11 år. Her laver han alt fra normalkost over diætmad til opvask og vakuumering af maden til borgerne. I de seneste tre år har han sideløbende med jobbet læst på Erhvervsakademi Sjælland og glæder sig over den teoretisk ballast, den nye uddannelse har givet ham.

− Jeg har jo rigtig mange års praktisk erfaring fra køkkenet, og nu har jeg også fået teorien med − både om ledelse og motivation, økonomi og styring, egenkontrol og hygiejne, lovstof, sensorik, fysiologi osv. Som jeg ser det, er akademiuddannelsen perfekt som erstatning for den gamle økonomauddannelse.

Håber at tage springet til ledelse

Derfor håber Per Musiat også, at han på et tidspunkt kan tage springet til et lederjob. Men indtil det sker, har Næstved Madservice god gavn af hans viden.

− Jeg skrev afsluttende opgave om miljøvenlig affaldshåndtering, og jeg vil tro, at vi fremover vil spare miljøet for cirka 20 tons CO2 ved at sortere og sælge meget mere af vores affald til genanvendelse i stedet for bare at sende det til forbrænding. Så det er både økonomisk og miljømæssigt et positivt aspekt for os. For mig personligt handler det om at være en del af løsningen og at kunne levere en jordklode videre til mine børn og børnebørn. Derfor vil jeg gerne være med til at udvikle virksomheden i en mere positiv og bæredygtig retning.

Fagligt er Per Musiat drevet af at hjælpe eleverne i køkkenet med at udnytte deres fulde potentiale.

− Det tænker jeg meget over og lærte også mere om det i motivationsteori på akademiuddannelsen. Så jeg prøver at lære så meget som muligt fra mig. Det er vigtigt, at fagligheden er i højsædet, og at vi finder klogere og bedre måder at løse opgaverne på, så vi ikke bliver så fysisk belastede af jobbet. Det betyder også, at vi kan gøre en endnu større forskel for dem, vi laver maden til − som er det, der virkelig betyder noget for mig.

Læs om akademiuddannelsen side 31

BLÅ BOG

Per Musiat, 36 år
Oprindeligt uddannet lydtekniker. I 2009 uddannet ernæringsassistent. I 2017 suppleret med akademiuddannelsen i ernæring. Ansat i Næstved Madservice siden 2007.

MIN HVERDAG

Metal: Jeg hører rock og heavy metal. I bilen, hjemme, og når jeg løber. Jeg får energi af den energi og intensitet, der er i den hurtige musik.

Jabra-headset: Jeg sætter stor pris på god lyd og ved fra min uddannelse som lydtekniker, hvor stor forskel små nuancer gør for helheden.

Motion: Jeg løber, styrketræner og deltager i OCR-løb. Her kobler jeg fra − det eneste, som tæller, er at sætte det ene ben foran det andet.

Mjød: Jeg brygger sammen med min storebror. Det er sjovt, smager hammergodt, og så betyder det meget at være sammen med familien.

Menneskets ernæring: Den er god som opslagsværk, men jeg har også læst meget i den. Her står alt om, hvordan kroppen optager næring, enzymer spalter, om diæter, overvægt, faste, motion osv.

Seneste fagbladsartikler

Må ikke bruges

Lokkemad til faget

15 ledere har udviklet anbefalinger til, hvordan man kan få flere til at overveje en uddannelse som ernæringsprofessionel
Køkken

Kunstig intelligens venter på dig på jobbet

Teknologi: Hvad gør I når I skal sende måltider videre til afdelingerne, men kasserne fra leverandøren, som skulle have indeholdt kartofler, er fyldt med blomkål?
Elev

Bælgfrugter har været en øjenåbner for Casper

Det nye krav omkring plantebaserede måltider på ernæringsassistentuddannelsen har ført til aha-oplevelser
Julegrød risengrød

Kys lokkede grødappetit frem

Madkultur: Julegrøden, som vi i dag kender som risengrød, var i sin oprindelige form en ret, der skulle lægge en bund, inden gårdens karle kastede sig over sulefadet
Arbejdskraft

Ramije blev uddannet på blot et halvt år

Ufaglærte, men erfarne køkkenmedarbejdere behøver ikke komme i praktik, når de uddanner sig til ernæringsassistent.
arbejdsmiljø

Smerter på jobbet

Arbejdsmiljø: Hvert tredje medlem føler sig udsat for fysiske belastninger ofte eller hele tiden i forbindelse med deres arbejde
Se alle