færøerne

Studietur til Færøerne

Med støtte fra Økonomaforeningens jubilæumsfond har Rikke Kristensen, Michael Allerup Nielsen, og Gitte Breum deltaget i en studietur til Færøerne med primært fokus på havtangdyrkning, lakseopdræt og bæredygtighed i storkøkkener. Formålet var også at dele erfaringer om bæredygtighed og informere om ernæringsassistentuddannelsen til Kost og Ernæringsforbundets medlemmer på Færøerne.

Besøget hos Bakkafrost, den største lakseopdrætter på Færøerne, gav indsigt i lakseopdrættets betydning for økonomien, samtidig med at det rejste bekymringer om opdrættede laks' hjerteproblemer og lakselusens indflydelse på miljøet. Trods udfordringer forsøger virksomheder som Bakkafrost at bekæmpe lakselus ved hjælp af rensefisk og innovative metoder.

En anden vigtig del af studieturen inkluderede besøget hos Ocean Rainforest, en førende tangproducent, der dyrker primært sukkertang ved hjælp af bæredygtige metoder. Studieturen satte fokus på tangens potentiale for at rense vandmiljøet, styrke biodiversiteten og tjene som ernæringsrig kilde.

Besøget på Thorshavn Sygehus, ledet af køkkenchef Gudna Rogvi Joensen, gav indsigt i Færøsk madkultur og bæredygtige køkkenpraksisser. Sygehuset, et moderne anlæg, prioriterede også samarbejde, tværfaglige tiltag og bæredygtige indretninger.

Studieturen udforskede desuden Færøsk madkultur, hvor deltagerne udfordrede sig selv ved at prøve traditionelle retter som skerpekød, grindhval og Mallemukken. Selvom økologi ikke er udbredt på Færøerne, inspirerede besøget til at reflektere over bæredygtighed og madkvalitet i storkøkkener.

Læs et uddybende indblik i turen her.