Skolemad ja tak – husk kvaliteten!
Debatindlæg bragt i Skolemonitor den 16. oktober 2024
Aldrig har debatten om skolemad været så bred - både på tværs af Folketinget og i resten af samfundet. Og aldrig har opbakningen fra forældre og børnene selv været højere. Der tales om skolemad fra mange perspektiver. Skal vi have en national skolemadsordning? Hvordan skal den se ud? Og hvem skal betale?
Debatten er i fuld gang, og mange forskellige aktører med vidt forskellige perspektiver og interesser blander sig. Og tak for det! For det er en vigtig debat om et vigtigt emne, der potentielt kan ændre grundlæggende ved de mange timer, som vores børn tilbringer i skolen. Både når det gælder om at mætte de rumlende maver, så der er energi til leg og læring. Men også ved at lade det fælles måltid skabe rammen for samvær og bedre trivsel. Og på længere sigt mindske ulighed i uddannelse, økonomi og sundhed.
I det politiske landskab ser vi – heldigvis – flere og flere politikere og partier, der har fået øjnene op for fordelene ved at indføre skolemad. Måske nærmer vi os faktisk et tidspunkt, hvor vores politikere er klar til at bevæge sig fra tanke til handling.
Det håber vi meget. Men vi håber også, at en mulig politisk beslutning om at indføre skolemad i Danmark, forberedes grundigt. For det er en både kompleks og tidskrævende opgave. Og der er ikke noget quick fix, hvis det skal være en bæredygtig indsats også til fremtidens børn.
Det gælder i særdeleshed, når det kommer til finansieringen. Vi ved godt, at skolemad er en stor investering, men skolemad er en investering i vores børn. Vi skal have mest muligt ud af den investering, og for at vi får det, er det vigtigt, at vi har et skarpt øje på at sikre høj kvalitet.
For ligesom i alle andre sammenhænge, hænger pris og kvalitet sammen. Sådan er det også, når vi voksne går i kantinen og spiser.
Derfor foreslår vi, at skolemaden skal leve op til en række kvalitetskrav, der hviler på tre søjler:
For det første skal maden være af høj kvalitet. Det betyder dels, at den skal tilberedes efter Fødevarestyrelsens Kostråd til Måltider i skoler og kantiner, der sikrer at maden er grøn, sund og klimavenlig. Der skal også være nok – både i form af tilstrækkeligt næringsindhold og en mængde, der mætter. Og så skal maden være lækker og smage godt – ellers ender den i skraldespanden, ligesom 26 mio. madpakker gør hvert år. Og så er vi lige vidt.
For det andet skal man sikre gode rammer om maden - både fysiske og pædagogiske -, der kan fremme sammenholdet og trivslen. Det betyder bl.a., at der sættes ordentlig tid af til spisepausen. Vi voksne har som regel 30 minutters spisepause på arbejdspladsen – vores børn og unge skal have tilsvarende god tid. Og endelig skal der være voksendeltagelse ved måltidet, der sikrer, at børnene kan tale sammen om maden, måltidet og andet der fylder.
For det tredje skal eleverne inddrages både i det, der serveres og i madlavningen – for det er dem, det hele handler om. Der er et enormt praksisfagligt potentiale i at tage eleverne med i køkkenet, hvis der er faciliteter til det på den enkelte skole. Erfaringer fra andre lande viser, at elever, der har det svært bogligt, blomstrer op og får fornyet interesse for både dansk og matematik, når fagene udøves i en praktisk kontekst. Samtidig er arbejdet i køkkenet med maden og råvarerne et oplagt læringsrum, hvor eleverne lærer noget så grundlæggende som at lave god mad. Noget som der bliver mindre og mindre tid til i børnefamilierne i dag.
Så kære politikere, kære regering, ambitiøs skolemadsordning i Danmark, der bidrager til bedre trivsel for vores børn og unge er på manges ønskeliste. Vi håber også, at den er på jeres. Og at I husker kvaliteten. For kvaliteten er afgørende for, at vores børn, forældre og samfundet som hele får gavn af skolemaden.
Ghita Parry – formand i Kost og Ernæringsforbundet, Caroline Helene Hermansen, formand for Danske Skoleelever, Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår, Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.