Ernæringsassistent
19.09.2023

Pressemeddelelse: Regeringen skal lytte til egen fakta

Kost og Ernæringsforbundet forventer, at regeringen vil se på en bred gruppe af faglærte, når den skal prioritere midlerne i trepartsforhandlingerne

Regeringen skal tage sine egne analyser om manglen på arbejdskraft alvorligt, når man sætter sig til forhandlingsbordet til de forestående trepartsforhandlingerne, mener formand for Kost og Ernæringsforbundet, Ghita Parry.

Finansministeriet har netop lavet en analyse, der viser, hvilke dele af velfærdssamfundet der mangler arbejdskraft i fremtiden. Analysen slår fast, at manglen dækker langt bredere end de få faggrupper, som regeringen i weekenden lagde op til at prioritere i forhandlingerne. Kost og Ernæringsforbundet forventer derfor, at regeringen nu vil se nærmere på, hvilke faggrupper vi kommer til at mangle, og derfor også hvilke faggrupper det er vigtigt at tilgodese i trepartsforhandlingerne.

Tallene og fremskrivningerne fra Finansministeriet viser, at vi i fremtiden kommer til at mangle ernæringsassistenter. Faktisk vil der i 2035 mangle 1.900 ernæringsassistenter, fordi mange går på pension, for få uddannes, og der bliver flere børn og ældre, der skal have næringsrigtig mad. Samtidig er ernæringsassistenter den faglærte faggruppe, der ifølge Lønstrukturkomitéen får mindst for deres indsats på arbejdsmarkedet.

- Regeringen skal selvfølgelig lytte til fakta. Deres egne tal viser jo sort på hvidt, at der mangler ernæringsassistenter i fremtiden, hvis der fortsat skal være næringsrigtigt mad til syge, svage, ældre og vores børn. Samtidig ved vi, at vores grupper ligger lavt lønmæssigt i forhold til uddannelse og ansvar. Bedre løn er og bliver en del af svaret på den rekrutteringsudfordring, siger Ghita Parry.

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen præsenterede i weekenden, hvilke store ”velfærdsgrupper” der skal have del i regeringens lønløft: Pædagoger, sygeplejersker, fængselsansatte og social- og sundhedshjælpere, lød meldingen. Statsministeren påpegede, at disse grupper er ”vitale” for velfærdssamfundet, oplever rekrutteringsudfordringer og har skæve arbejdstider.

Ghita Parry mener dog ikke, at argumentet om, at regeringen vil prioritere få vitale grupper i velfærdssamfundet, holder, da de vitale grupper tæller langt flere faggrupper. Det glæder hende derfor, at beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har understreget, at regeringens udmelding i weekenden alene er et udspil og ikke en udtømmende liste over, hvem man vil prioritere.

-Hvad er mere borgernært og vitalt for velfærdssamfundet end at sikre ernæring til syge, ældre og vores børn? Hver dag bliver der serveret mere end 1 mio. offentlige måltider. Vores grupper er derfor helt vitale for, at vi har et velfærdssamfund, der hænger sammen, siger Ghita Parry.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.