OK24: Medlemmer i kommunerne får 5,7 % i lønstigning allerede i 2024
Lørdag blev KL og Kost og Ernæringsforbundet sammen med de andre faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet enige om en aftale om en overenskomst for kommunalt ansatte for de næste to år. Aftalen indeholder de generelle vilkår, især lønudviklingen, for alle kommunalt ansatte medlemmer i Kost og Ernæringsforbundet. Udover elementerne i aftalen er der 2,0 % i organisationsmidler, der nu skal forhandles på plads individuelt af de enkelte forbund, herunder selvfølgelig også Kost og Ernæringsforbundet.
”Ligesom på det statslige område har det været højt prioriteret fra lønmodtagersiden, at der skal nogle lønstigninger på bordet, som medlemmerne vil kunne mærke. Og kunne mærke snart. Dét er jeg rigtig glad for, at vi er blevet enige om,” siger formand Ghita Parry. ”Nu glæder jeg mig til vi skal forhandle om organisationspuljen, hvor vi vil fokusere på at få løftet vores lavestlønnede medlemmer, nemlig ernæringsassistenter og kostfaglige eneansvarlige.”
Alle kommunalt ansatte får en lønudvikling på 6,5 % over de næste to år. Af dem kommer de 5,7 % til udbetaling i løbet af 2024, fordelt på to lønstigninger til april og oktober. Prisudviklingen for perioden er vurderet til at ligge på 4,3 %, hvilket betyder, at medlemmer på det kommunale område vil opleve, at lønnen stiger mere end priserne.
Arbejdstid dækket af trepartsmidler
Med aftalen på det kommunale område følger også en fornyet døgnarbejdstidsaftale. Det særlige ved denne aftale er, at den er en del af udmøntningen af midlerne fra trepartsaftalen om lønnen i den offentlige sektor, der blev forhandlet på plads i slutningen af november 2023.
Kost og Ernæringsforbundets medlemmer er også omfattet af denne aftale, og derved ender nogle af trepartsmidlerne faktisk hos medlemmerne. Det er primært medlemmer, der arbejder på skæve tidspunkter, der vil få gavn af aftalen, der bl.a. handler om at hæve aften- og lørdagstillæg, samt hæve pensionen på særydelser. Desuden rykkes lørdagstillægget fra kl. 8.00 til kl. 6.00. Som betaling for de øgede særtillæg har arbejdsgiversiden krævet, at der nu kan planlægges vagter på op til 12 timer, i stedet for de nuværende 10, samt at aftaler om frivilligt ekstra arbejde ikke kan udløse ekstrabetaling før man er over 37 timer.
Opdaterede barselsregler og nyt lønindeks
Den kommunale aftale indeholder også en opdatering af retten til barsel med løn, så overenskomsten nu følger de barselsorlovsrettigheder, medforældre har. Det betyder, at der er mere barsel med løn for fædre og medmødre. Ligesom den udvidede barselsret til familier med tvillinger eller trillinger bliver dækket, når Folketinget vedtager det. Det er også aftalt, at pensionister, der vender tilbage til arbejdsmarkedet, skal optjene pension af deres løn og ikke ”snydes” for pensionen, som det reelt er i dag.
Et andet vigtigt element i aftalen, er at der bliver indført set fra forbundets side mere retvisende lønindeks, der fremadrettet skal sikre at de offentligt ansattes løn følger udviklingen i lønnen på det private område mere præcist.
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.