grøntsager

Nye nordiske næringsstofanbefalinger

De nordiske næringsstofanbefalinger for 2023 understreger behovet for at reducere kødforbruget og øge indtaget af plantebaserede fødevarer.

De nordiske næringsstofanbefalinger for 2023 blev i sidste uge lanceret ved et live-event. For første gang inkluderer de videnskabelige retningslinjer både sundheds- og miljøaspekter. Samtidig fremhæves vigtigheden af en planterig kost og et reduceret kødforbrug.

Se lanceringen her.

Den sjette udgave af de nordiske næringsstofanbefalinger, markerer et stort skridt fremad i rapportens 40-årige historie. Disse anbefalinger udgør det mest omfattende videnskabelige grundlag til dato for sund kost, både med hensyn til bæredygtighed og individuel sundhed. Anbefalingerne bygger på den nyeste forskning inden for madforbrug, sundhed og miljø, og er baseret på den bedste tilgængelige viden på området.

"Vores medlemmer arbejder altid evidensbaseret, f.eks. med at omsætte De officielle kostråd til dejlig hverdagsmad og råd til den enkelte borger. De nye næringsstofanbefalinger styrker det arbejde, fordi det nu er i hele Norden, der opfordres til at kombinere miljø- og klimahensyn med ernæringsmæssige hensyn", siger formand Ghita Parry. 

Rapporten gennemgår virkningerne af 36 næringsstoffer og 15 fødevaregrupper på sundheden. Den anbefaler en planterig kost, der inkluderer rigelige mængder af grøntsager, frugt, bær, bælgfrugter, kartofler og fuldkornsprodukter. Desuden anbefales et højt indtag af fisk og nødder, et moderat indtag af fedtfattige mejeriprodukter, begrænset indtag af rødt og hvidt kød samt et minimalt forbrug af forarbejdet kød, alkohol og forarbejdede fødevarer med højt indhold af fedt, salt og sukker.

NNR's anbefalinger er målrettet myndighederne, der skal omsætte dem til retningslinjer i en dansk kontekst.

"Vi ser frem til, at Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen reagerer på anbefalingerne og omsætter dem i arbejdet med revideringen af ’De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima’ og ’Anbefalinger for den danske institutionskost’ – netop så vi ernæringsprofessionelle trygt kan bruge dem i tilrettelæggelsen og tilberedningen af klimavenlige, ernæringsrigtige og velsmagende måltider,” afslutter Ghita Parry. 

Læs hele rapporten her.

Fakta

De nordiske næringsstofanbefalinger 2023

  • Det anbefalede indtag eller referenceværdierne for ni næringsstoffer er ændret væsentligt sammenlignet med den forrige udgave: E-vitamin, B6-vitamin, folat, B12-vitamin, C-vitamin, tiamin, calcium, zink og selen.
  • Bælgplanter: Der anbefales et større forbrug, primært på grund miljøaspekter.
  • Alkohol: Eftersom der ikke kan sættes en sikker grænse for alkoholforbrug, er anbefalingen i NNR2023, at alle skal undgå at drikke alkohol. Ved indtagelse af alkohol skal indtaget være lavt. Denne anbefaling gælder også for ammende kvinder. En mere restriktiv anbefaling (ingen alkohol) gælder for børn, unge og gravide kvinder.  
  • Korn: Et øget indtag af fuldkorn bakkes op af både effekten på sundheden og miljøet. Det anbefales, at man indtager mindst 90 gram fuldkorn om dagen.
  • Grøntsager, frugt og bær:  Det samlede anbefalede indtag af forskellige grøntsager, frugter og bær er 500-800 gram eller mere om dagen. 
  • Fisk: Et øget indtag af fisk fra bæredygtigt fiskeri bakkes op af både effekten på sundheden og miljøet. Det anbefales at indtage 300-450 gram om ugen, hvoraf mindst 200 gram er fed fisk. 
  • Rødt kød: Af sundhedsmæssige årsager anbefales det, at indtaget af rødt kød ikke overskrider 350 gram om ugen. Mængden af forarbejdet, rødt kød bør være så lav som muligt. Af miljømæssige årsager bør indtaget af rødt kød være væsentligt lavere end 350 gram.
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.