Køkkenprisen
13.08.2024

Mød de nominerede til Køkkenprisen 2024

Fire meget forskellige køkkener er nominerede til Køkkenprisen 2024 - mød dem alle her

Landbrug & Fødevarer uddeler i 2024 Køkkenprisen til det offentlige køkken, der har formået at skabe en klar retning for den økologiske måltidsoplevelse med fokus på sundhed, bæredygtighed og smag. Der serveres over 1 million offentlige hoved- og mellemmåltider hver dag i Danmark, hvor ca. halvdelen af måltiderne er til mennesker med særlige ernæringsmæssige behov. 

Med prisen opfordrer Landbrug & Fødevarer derfor branchen til at stræbe efter at være "best in class" i arbejdet med økologiske og sunde måltider, ved at hylde de dygtige fagfolk, der formår at give gæsterne en god, velsmagende og sund spiseoplevelse. 

Fire køkkener er nominerede, og du kan møde de nominerede her.

Regionshospitalet Horsens

Vores nominering giver respekt

Vi har talt med Jane Vase, der er leder af hospitalskøkkenet på RegionsHospitalet Horsens

Hvornår synes du, at I lykkes bedst med jeres madlavning?

Det gør absolut indtryk når vi både ser og hører om glade og tilfredse patienter. Vi lykkes også ved, at vi har meget fokus på målgrupperne/patientgruppen. FX spiser vores 3 psykiatriske afdelinger og vores mor/ barn afsnit – den samme mad som vores kantine. Det er en målgruppe som har mange holdninger til maden fx flere med spiseforstyrrelser eller mange patienter der har valgt at spise vegetarisk: især de unge, som er indlagt på vores Mor/barn afsnit føler sig tilgodeset, da de i højere grad efterspørger grønt og bæredygtig mad. 

Vi har også holdt fast og i, at vores mad er blevet grønnere og mere bæredygtig selvom der har været perioder, hvor særligt vores kunder i vores kantinen syntes det var lidt rigeligt. Nu hører vi meget sjældent negative kommentar, men meget ofte ros og anerkendelse for vores indsats.

Derudover, så kommer stoltheden frem, når vi hver eneste dag laver mad fordi vi stort set laver alt mad fra bunden.

 

Hvad er det, der gør jeres køkken til noget særligt?

Vi er et køkken, som har været meget gode til at sætte mål. I første omgang bronzemedalje i økologi efterfulgt at sølv og her i efteråret nu også guldmærket i økologi.

Der er en lyst og gejst til forsat at udvikle og afprøve ting. Vi tager det i små step og pludselig er der sket store forandringer.

Vi er mange forskellige faggrupper, som arbejder på tværs. Det giver udfordringer, men mange flere fordele. 

Vores køkken er præget af en stor lyst til at gøre en forskel og at hjælpe hinanden.

Hvad betyder det for jer at få en anerkendelse ved at være nominerede?

køkkenpersonalet fortjener i den grad al den anderkendelse de kan få, da det i høj grad har været dem, der har været med til at rykke køkkenet i en ny retning. Det giver masser af stolthed og jeg oplever at de får mere selvtidlig, da flere kender deres arbejdsplads og oplever den respekt det giver.

Nominering til køkkenprisen og bl.a også vores guldmærke gør, at vi oplever en positiv interesse for vores køkken. Det gælder også når vi skal rekruttere nyt personale. Vi har særligt oplevet, at vi har kunnet tiltrække flere unge kollegaer, da vores profil har været god og spændende.

Vores nominering, giver også respekt blandt vores øvrige kolleager på hospitalet. Vi får anderkendelse for vores indsatser og er ikke bare et køkken og en service afdeling her. Nu er vi VORES KØKKEN!

Køkkenprisen 2024

Østerbyskolen

Vores norminering giver en tro på at skolemad kan noget

Vi har talt med kantineleder Steffen Bækkel på Østerbyskolen

Hvornår synes du, at I lykkes bedst med jeres madlavning?

Helt overordnet lykkes vi bedst i forhold til, at vi laver mad til børn. 

Det er virkelig vigtigt at eleverne får noget god mad, som er genkendeligt og noget de kan lide, samtidig med at det skal være klimavenligt. 

Det er det vi på Østerbyskolen lykkes bedst med. 

Hvad er det, der gør jeres køkken til noget særligt?

Det er der er særligt hos os på Østerbyskolen, er at skolens elever selv er med til at tilberede maden i køkkenet et par gange om ugen. 

Eleverne fra 5.-8. klasse har 3 dage om ugen hvor de er med, og laver stortset alt fra anretning til selve madlavningen.

Derudover gør vi en dyd ud af, at eleverne har frie tøjler, hvilket betyder at der ikke er noget de ikke må i køkkenet. Det er super vigtigt har de føler de har en hvis frihed, så de opnår indflydelse og ejerskab.

Det er noget af det der gør vores køkken på Østerbyskolen til noget særligt. 

Hvad betyder det for jer at få en anerkendelse ved at være nominerede?

Vores nominering giver en tro på at skolemad kan noget. 

Det giver en tro og en anderkendelse af, at vi kan godt servere god og nærende mad til skolebørn. 

Køkkenprisen 2024

Neurorehabilitering - Kbh

Det betyder noget, det vi laver hver dag

Vi har talt med afdelingsleder Anne Lambert Friis, Neurorehabilitering - Kbh – Køkken og Service

Hvornår synes du, at I lykkes bedst med jeres madlavning? 

Det er vores ambition at lave så meget som muligt fra bunden. For vi synes, at maden bare smager bedre, når det laves fra bunden med kvalitetsråvarer og masser af kærlighed, hvor vi virkelig kan fordybe os i smag, duft, konsistens, udseende, i de retter vi serverer.  

Når vi laver maden fra bunden, er vi selv herre over, hvilke råvarer, der bliver brugt. Vi kan sikre, at de lever op til vores værdier, og vi undgår unødvendige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler i maden. 

Der er også masser af sundheds-, sociale-, miljø- og arbejdsmæssige fordele ved det. Maden skaber dialog omkring spisebordet, hvor borgerne udtrykker deres mening om maden og bliver en del af det sociale samvær. 

Samtidig sparer vi på vigtige ressourcer, som ellers er forbundet med indpakning og transport af færdiglavede madprodukter, og vi laver selvfølgelig kun det, vi skal bruge, så maden og vores dyrebar arbejdstid ikke går til spilde. 

For at kunne lykkes helt i hverdagen, er vi afhængig af at få de rigtige oplysninger om borgerens kosttype, fra vores kollegaer på døgnafdelingen, så vi sikrer den rigtige kosttype på tallerkenen, til måltidet. Et tværfagligt samarbejde på tværs af faggrænser, som er helt unikt.

Hvad er det, der gør jeres køkken til noget særligt? 

Vi er et ’minihospital’ med et mindre produktionskøkken. Vi mulighed for at sætte et personligt præg på maden, samtidig bestræber vi os på, at alle borgere får den samme smagsoplevelse, så langt det er muligt. 

Neurorehabilitering – Kbh har mange komplekse borgere, der har særlige madpræferencer. Målet med rehabiliteringen er, at borgerne i videst muligt omfang bliver selvstændige og får et meningsfuldt liv. Her spiller maden og måltidet en afgørende rolle. Det er vigtigt, at borgerne får den rigtige næring, da det har stor betydning for deres rehabilitering og trivsel. Udover ambitionen om bæredygtig drift, skal der til måltiderne tages hensyn til alt fra småtspisende og allergier, til borgere med synkebesvær. 

Det betyder, at køkkenet laver dagens ret i op til 14 forskellige udgaver. Alle skal opleve glæden og fællesskabet ved måltidet samtidig med, at det, der ligger på tallerken, giver næring og energi til dagens træning. En tæt kontakt og direkte kommunikation med vores borgere, gør arbejdspladsen mere levende.

Hvad betyder det for jer at få en anerkendelse ved at være nominerede? 

Det betyder rigtigt, rigtigt meget, en rygklap for det gode arbejde vi laver og serverer til borgerne, hver dag året rundet.

At det faktisk betyder noget det vi laver hver dag, samt at de ger en god følelse af at vi er en stor del av et velfungerende, godt og stolt hus 

 

Køkkenprisen 2024

Ryet Børnehus

Karina giver børnene mod på maden

Vi har besøgt og talt med kostfaglig eneansvarlig Karina Nielsen, Ryet Børnehus

Man skal ikke være længe i køkkenet på Ryet Børnehus i Furesø kommune sammen med kostfaglig eneansvarlig Karina Nielsen, før man er klar over, at her er tale om en passioneret ernæringsprofessionel.

Det er der mange, som har bemærket blandt andet folkene bag konferencen Sunde Børn, som inviterede Karina Nielsen til at komme og holde oplæg om, hvordan hun arbejder med madmod i sit arbejde. Karina Nielsen og Ryet Børnehus er også indstillet til Køkkenprisen 2024.

-Når vi snakker madmod, så snakker vi om at have mod på og kendskab til maden. Vi snakker om at være fortrolig med, hvad en råvare kan. Vi har før talt om at være kræsen, men vi har lagt det om fra at tale om noget negativt til positivt, nemlig at være modig, at have madmod, forklarer Karina Nielsen.

Og børnene tager godt imod, når Karina Nielsen kommer med mad og råvarer, som de måske ikke kender. 

-De har en nysgerrighed på, hvad det er, jeg kommer med. Jeg fortæller, at en råvare serveres i forskellige konsistenser. Vi snakker om, hvor den kommer fra og hvad den kan bruges til. Farven. Er den sprød eller blød? Alle de her ting sammen gør, at det også bliver interessant. Det er egentlig også det, der skaber madmod, slutter Karina Nielsen.

Videofil
play_arrow
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.