faglige profiler

Madhåndværk og måltider

"Jeg er madhåndværker med passion for velsmag og sundhed."

Passion for mad og måltider

Jeg mestrer køkkenhåndværket og tager ansvaret for alle dele af processen med at få indbydende og sund mad på bordet: Menuplanlægning, indkøb, tilberedning, tilsmagning, anretning, oprydning, egenkontrol og evt. opfølgning. Det kan handle om forplejningen af børn i en daginstitution eller voksne handicappede beboere i en lille plejeenhed. 

Jeg ved, hvordan varierede og veltilberedte måltider til mange skal tilrettelæggelse og koordineres.
Hverdagsmad skal matche målgruppens kulinariske forventninger og ernæringsmæssige behov. Det er selvfølgeligt for mig, at tilgodese individuelle hensyn vedr. diæt, allergi og religion, eller spise-, tygge- og synkebesvær. Alle skal kunne spise sig mætte. 

Samarbejde, fleksibilitet og god kommunikation er afgørende i mit arbejde. Jeg er, som arbejdspladsens professionelle madekspert, i dialog med f.eks. børn, beboere og deres pårørende, og mine kollegaer. Med baggrund i min uddannelse og erfaring kan jeg forklare, hvad der smagsmæssigt passer sammen, hvad der er et sundere valg, og hvorfor jeg tilrettelægger maden, som jeg gør. 

Det er ofte min opgave at inddrage og involvere de mennesker, jeg laver mad til, så de motiveres og begejstres og selv får lyst til at lave sund og velsmagende mad. På den måde er jeg med til at uddanne dem til at tage vare på deres egen sundhed, uanset hvor de er i livet.

FAKTA

  • UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringshjælper, ernæringsassistent, ernæringsteknolog eller professionsbachelor i ernæring og sundhed, køkkenassistent, køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom.
  • ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder ofte i dag- og døgninstitutioner, høj-, fri-, efter- og kostskoler, kantiner (på for eksempel arbejdspladser eller folkeskoler), plejecentre, genoptrænings- og sundhedscentre, detailhandlen og mad-på-farten, fritidsklubber, idræts- og motionscentre eller hospice.
  • TITLER: Han eller hun har oftest en titel som ernæringshjælper, ernæringsassistent, kostfaglig leder, kostfaglig eneansvarlig, køkkenleder eller forplejningsansvarlig.

Mød de 11 faglige profiler fra Kost og Ernæringsforbundet her. Læs hvilke konkrete kompetencer fagpersonen kan tilbyde inden for kost, ernæring og sundhed.

Profilen som PDF

Relaterede artikler

Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk