faglige profiler

Måltidsværtskab

"Servering af maden og min måde at optræde på er afgørende for hvad og hvor meget, borgeren spiser og dermed for hans eller hendes sundhedstilstand."

Skaber gode rammer om måltider

Jeg sikrer gode måltidsoplevelser, så maden når fra tallerkenen og ind i munden. Det gør jeg, enten ved selv at stå for serveringen af mad, eller ved at vejlede andre kolleger, der tager sig af måltidsværtsskabet. Den personlige omsorg for borgerens spisning er afgørende. Central er også den sundhedsfremmende rolle, hvor jeg, eller andre kolleger, er med til at nøde den enkelte til at spise mere eller anderledes. Jeg samarbejder med køkkenpersonale, pårørende og andre faggrupper – for eksempel social- og sundhedsassistenter sygeplejersker, pædagoger og servicepersonale.

Jeg formidler de faglige intentioner med mad og drikke, og motiverer til deltagelse i måltider. Mine opgaver kan være forberedende, praktiske og koordinerende vedrørende anretning og servering af dagens måltider, egenkontrol og reduktion af madspild. Jeg har fokus på professionalisering af måltidet, og bidrager til konceptudvikling og pædagogisk spisning. 

Min styrke er især den professionelle orkestrering og iscenesættelse af måltidets rammer – herunder det fysiske rum, spiseredskaber, stemningen og det sociale samvær. Jeg er engageret og udadvendt og møder modtageren af et måltid med respekt og omsorg. Jeg er i særlig grad stærk i forhold til kulinariske traditioner, smagssammensætning og hygiejne, og til at motivere og tænke løsningsorienteret.

Måltidsværtsskabet har stor betydning for borgernes trivsel. Jeg og mine kolleger spiller en central rolle i forhold til at sikre afslappende og nærværende måltider, så mad og drikke bliver til næring for kroppen.

FAKTA

  • UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som ernæringshjælper, ernæringsassistent, ernæringsteknolog eller professionsbachelor i ernæring og sundhed, køkkenassistent, køkkenleder, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom.
  • ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder som oftest på hospitaler, plejecentre, dag- og  døgninstitutioner, høj-, fri-, efter- og kostskoler, i kantiner (på for eksempel arbejdspladser, folkeskoler, uddannelsesinstitutioner eller døgnforplejning i fængsler og kaserner), catering, detailhandlen eller mad-på-farten.
  • TITLER: Han eller hun har oftest en titel som måltidsvært, mad- og måltidskoordinator eller kostkonsulent.

Mød de 11 faglige profiler fra Kost og Ernæringsforbundet her. Læs hvilke konkrete kompetencer fagpersonen kan tilbyde inden for kost, ernæring og sundhed.

Profilen som PDF

Relaterede artikler

Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk