Kost, ernæring og sundhed

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Af Jette Søndergaard Nielsen, regionsformand, Region Midtjylland, Kost og Ernæringsforbundet

Kvalitet og grøn omstilling kræver plads i budgettet

I Randers Kommune har man i flere år både reduceret budgetterne med 0,5% og ikke tilpasset dem til de stigende priser.

Det har og vil resulteret i, at der bliver mindre tid til borgerne. For kommunens omsorgsmedarbejdere skal løbe hurtigere, og så bliver de nødt til at nedprioritere kvaliteten af deres arbejde.  

På kostområdet går cirka halvdelen af udgifterne til drift, det vil sige indkøb af fødevarer og vedligeholdelse af maskiner osv. Derfor er det et stort problem, at man ikke tilpasser budgettet til, at priserne på madvarer og maskiner stiger.  

Samtidig er hele Danmark i gang med en grøn omstilling, som blandt andet betyder, at de ernæringsprofessionelle skal til at tænke i nye og grønnere løsninger for den mad, de producerer i de offentlige køkkener.  

Udover at der stilles krav til mere bæredygtighed i de offentlige køkkener, vil man også gerne bruge flere økologiske råvarer. Men økologiske råvarer er typisk dyrere end konventionelle, og når budgettet ikke stiger, bliver det tæt på umuligt for de ernæringsprofessionelle forsat at kunne lave mad, der har en ordentlig kvalitet, og som dækker borgernes ernæringsbehov.  

Mange af de borgere, som får mad i for eksempel ældreplejen er måske i forvejen småtspisende eller har været vant til en bestemt kost. Derfor kræver det kompetenceudvikling af medarbejderne, hvis de skal lære at inkorporere bæredygtige løsninger som flere planteproteiner i den mad, der bliver lavet og serveret for de ældre.  

Det hænger altså ikke sammen, at kommunen både sparer på budgettet og ikke tilpasser det, så der ikke er råd til efteruddannelse og kvalitetssikring af råvarerne. Det er som om, at kommunen forventer at de ernæringsprofessionelle kan trylle friske bælgærter frem, selvom de kun har budget til de billigste fra frostafdelingen.  

Og det er ikke kun mig, der råber op om det her. Omsorgsmedarbejderne i Randers Kommune har skrevet flere høringssvar, hvor de gør opmærksom på problemet og hvilke udfordringer de oplever, når der stilles høje krav til kvaliteten af deres arbejde, men kommunen samtidig sparer på budgettet.  

Jeg håber derfor, at Randers Kommune vil tage et kig på budgettet og tilpasse det til priserne i dag, så de ernæringsprofessionelle får mulighed for at levere kvalitetsmad til kommunens borgere, hvor der både er plads til at fokusere på klimaet og på at vække appetitten.  

 

Bragt i Randers Amts Avis

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.