jobprofiler

Jobprofil: Vejledning i forebyggelse og rehabilitering

Vejleder borgere om ernæring og sundhed, arbejder tværfagligt og er typisk en del af et større forebyggelsesteam. Er stærk på motivation og samtale og kan støtte og vejlede, så mennesker i højere grad kan tage ansvar for egen sundhed.

I min vejledning ved jeg, at én ting er lige så vigtig som al min viden om mad, ernæring og sundhed – nemlig min evne til at motivere.

Motiverer og vejleder om mad, ernæring og sundhed

Hvad arbejder jeg med og med hvem

Jeg er frontfigur og vejleder borgere om ernæring og sundhed. Både børn, unge, voksne, ældre, raske og syge får vejledning af mig, og jeg rådgiver også i nogle tilfælde ansatte i for eksempel en kommune. Jeg er typisk en del af et større forebyggelsesteam, og har ofte en vigtig rolle som den ernæringsfaglige medarbejder i tværfaglige projekter. 

Hvordan arbejder jeg

Sundhedspædagogisk støtte og individuel vejledning i forebyggelse og rehabilitering er centralt i mit arbejde. Fokus er på ernæring og KRAM-faktorer. Desuden holder jeg foredrag om sundhedsrelaterede emner og underviser på for eksempel madlavningskurser målrettet borgere med specifikke udfordringer. Både borgere og pårørende har gavn af at blive rådgivet i forhold til sundhedsadfærd og livsmestring, og dermed blive støttet til at udvikle eller fastholde funktionsevner og gode vaner. 

Mine faglige og personlige kompetencer

Fordi jeg er stærk på motivation og samtale, kan jeg vejlede og støtte mennesker, så de i højere grad tager ansvar for egen sundhed, og sundhedsfremme er dermed en vigtig del af mit arbejde. Det er formidling også, og jeg har ofte til opgave at vejlede i, hvordan man bruger de officielle kostråd i praksis. Der er tit problematikker hos borgeren, som gør, at det ernæringsmæssige må træde i baggrunden. Derfor er det også en fordel, at jeg er empatisk og god til at motivere og gå i dialog med borgere og pårørende. 

Jeg gør en forskel

For virksomheder kan resultatet af vejledning i ernæring og sundhed være større engagement hos medarbejderne, lavere sygefravær og øget produktivitet. Ved at vejlede om mad, ernæring og sundhed, og dermed styrke forebyggelse og rehabilitering, er jeg generelt med til at sikre større lighed i sundhed.

Jeg ser måltider som en uundværlig brik, når jeg vejleder borgere om ernæring og sundhed.

Uddannelse

Han eller hun er typisk uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed eller kandidat overvejende inden for ernæring, sundhed eller fødevare, økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom.

Arbejdssted

Han eller hun arbejder på hospitaler og kommunale sundhedscentre fx pleje- og rehabiliteringsenheder eller daghjem og private døgninstitutioner, i kommunale forvaltninger, HR afdelingen i private virksomheder, forsikringsselskaber, konsulenthuse eller som selvstændige.

Titler

Han eller hun kan have titel som sundhedskonsulent, aktivitetskoordinator, kostvejleder, kostkonsulent, mad- og måltidskonsulent, KRAM-vejleder, forebyggelseskonsulent eller fritidsguide.

Jobprofiler

Se alle
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.