jobprofiler

Jobprofil: Behandling og individuel vejledning

Vejleder patienter og pårørende, er opdateret på den nyeste evidensbaserede viden om mad og drikkes virkning. Skaber kobling mellem ernæring, medicinsk behandling og rehabilitering.

Jeg hjælper med at skabe forbindelse mellem maden og den særlige livssituation, syge mennesker er i.

Bringer ernæring ind i behandlingen

Hvad arbejder jeg med og med hvem

Jeg vejleder dagligt patienter og deres pårørende i maden som en del af et behandlingsforløb. Min opgave er at klæde patienter på, så de bedre kan leve med deres sygdom og ikke bliver mere syge. Det sker ved at sørge for, at patienterne har den rette viden og redskaber til selv at tage en del af ansvaret for kostens rolle i deres sygdomsforløb. 

Hvordan arbejder jeg

At være opdateret på nyeste evidensbaserede viden om mad og drikkes virkning under både somatisk og psykisk sygdom er en central kompetence for mig. For eksempel vejleder jeg i, hvordan man som diabetiker tæller kulhydrater og får mængden til at passe sammen med sin insulin, eller hvordan man begrænser indtaget af fosfat i forhold til ens dialysebehandling. Generelt beregner jeg og vejleder i, hvordan patienter og borgere får nok protein og energi, når det kniber med at indtage det – for eksempel ved at sammensætte en ernæringsplan, der kan indeholde ernæringsdrikke eller sondeernæring, eller som tager individuelle hensyn til præferencer eller udfordringer, såsom dysfagi eller andre spiseudfordringer.

Mine faglige og personlige kompetencer

Det er vigtigt for mig at være synlig og hele tiden øge bevidstheden hos mine kolleger om, at ernæring er en vigtig del af behandlingen. På den måde er jeg med til at skabe en kobling mellem ernæring, medicinsk behandling, fysisk træning og rehabilitering. Det er helt afgørende, at jeg kan kommunikere og samarbejde med det øvrige sundhedspersonale, patienter og ikke mindst de pårørende. 

Jeg gør en forskel

Jeg er et vigtigt bindeled, når en patient har brug for ernæringsterapi eller diætvejledning. Her arbejder jeg sammen med patienten om at sikre, at patienten spiser og drikker mest hensigtsmæssigt for at blive rask, forebygge nye indlæggelser og opnå bedre trivsel og livskvalitet.

Jeg har fokus på ernæringen i behandlingen af syge mennesker.

Uddannelse

Han eller hun har typisk en uddannelse som professionsbachelor i ernæring og sundhed med studieretningen ”klinisk diætetik” eller kandidat i klinisk ernæring og kan søge autorisation efter gennemført uddannelse. Titler ”diætist” er en beskyttet titel.

Arbejdssted

Han eller hun arbejder typisk på en hospitalsafdeling, i et ambulatorium eller i kommunale og regionale institutioner som hjemmepleje, rehabiliterings- og plejecentre, sundhedscentre, private sundhedstilbud eller klinikker.

Titler

Han eller hun har oftest en titel som klinisk diætist, kostvejleder eller ernæringskonsulent.

Jobprofiler

Se alle
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.