Griner
Fagblad 3, 2022

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Honningdepoter − et centralt lederværktøj

Ledelse: Hvordan leder en leder sig selv, og hvordan sikrer en leder, at der er plads i kalenderen til at tænke nyt og lade sig blive inspireret? Det har ledelseskonsulent Mette Lohse et meget konkret bud på.

Ledere har rigtig mange kasketter på, og der er mange opgaver, de skal tage sig af, for at deres område og medarbejdere kan lykkes. Ledere skal sætte retning, de skal prioritere, de skal løse konflikter, de skal tænke langt, de skal handle hurtigt, og de skal motivere deres medarbejdere. Og så skal de sikre, at medarbejderne kan holde til arbejdet, også på den lange bane.

− Midt i alt dette kan det nemt ske, at man overser eller udskyder den opgave eller det ledelsesværktøj, som måske er det allervigtigste − nemlig hvordan leder jeg mig selv, og hvordan sikrer jeg mig, at jeg og mit område er relevant, nytænkende og robust, også på den lange bane? Et virkelig godt værktøj til det er “honningdepoter”, fortæller Mette Lohse, ejer af Alegria, som tilbyder lederudvikling, teamudvikling og coaching.

− Honningdepoter er den luns, hvor du − når du ser det dukke op i din kalender −  tænker “wow, det glæder jeg mig til at deltage i eller bruge tid på”. Måske tænker du også “det har jeg overhovedet ikke tid til”. Men det er så hér, at du skal tænke på den iltmaske, der falder ned fra loftet i flyet, og hvor du udtrykkeligt får at vide af personalet, at du skal tage masken på, før du forsøger at hjælpe andre med deres maske, fortsætter hun.

Udtrykket “honningdepoter” brugt i en ledelsessammenhæng stammer fra Tøger Seidenfaden, tidligere chefredaktør på Politiken. På en konference om ledelse og stress fortalte han, inspireret af Peter Plys, om, hvordan honningdepoter var altafgørende for, at han kunne lykkes i et job som sit.

− Honningdepoter − store som små − der lå lige rundt om hjørnet og i løbet af året, og som var noget, han vidste, at han glædede sig til. Noget, han vidste, der kunne være ny energi i eller inspiration at hente ved, genfortæller Mette Lohse.

Ledere fortæller

Gennem mange års arbejde med lederudvikling er Mette Lohse stødt på mange lederes valg af honningdepoter. Det har været alt fra virksomhedsbesøg, tid i kalenderen til strategiske overvejelser, et døgn i sommerhus eller bare en god playliste, der kan inspirere:

− Med f.eks. ti musiknumre, der tanker dig op med god energi. Brug fem minutter i et mødelokale med dig selv og musikken før et vigtigt møde eller en svær samtale, nævner Mette Lohse som eksempel.

Men honningkrukker kan også være noget andet. I stedet for at bruge tid på kalendergymnastik, og hvordan man som leder og virksomhed skal nå det hele, kan man fokusere på at lave en plan for, hvordan de får den nødvendige energi, som deres job og liv kalder på.

− Så i stedet for at løse et udfordrende ledelsesjob ved at smide flere timer efter jobbet, så start med at være en egen energiminister, for det primære problem med blot at arbejde endnu flere timer er, at tiden er en afgrænset ressource. Med energien er det en anden sag, siger Mette Lohse.

Fakta

Lederens honningdepoter

Når du selv skal til at planlægge dine egne honningdepoter, kan det være nyttigt at gå lidt utraditionelle veje. Du kan eventuelt lade dig inspirere af følgende spørgsmål, foreslår Mette Lohse:

•  Hvordan kan kunst inspirere mig i mit lederskab?

•  Hvad kan musik inspirere mig til i min lederrolle og til hvad?

•  Hvordan kan naturen give mig ledelsesmæssig indsigt?

•  Hvilke frivillige organisationer kan jeg være frivillig i og samtidig få ny inspiration med hjem?

•  Hvilke virksomheder skal jeg i erhvervspraktik hos i  to dage?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.