fakd
22.04.2021

Salmonella og Husk psyllium

FaKDs formand håber ikke at personer med effekt af psyllium frøskaller stopper deres behandling med naturlægemidlet – men at de i stedet tager kontakt til deres diætist eller læge 

- Det er dog vigtigt at de ophører indtaget af produkterne fra Husk, som tilbagekaldes af producenten.

Formand Mette Theil har udtalt sig til DR om udfordringerne ved at personer stopper med at indtage naturlægemidlet psyllium frøskaller. 

Det skal selvfølgelig tages alvorligt, når nogen får salmonella, men det er aldrig sket før, og jeg håber derfor ikke, at folk stopper med at bruge midlet, hvis det hjælper dem til at få det bedre

Psyllium frøskaller er et naturlægemiddel, som for rigtigt mange mennesker afhjælper symptomer og afføringsproblematikker, særligt personer med irritabel tyktarm - IBS, kronisk obstipation og kronisk diarré. Derudover kan personer med dyslipidæmi og type 2-diabetes også have positiv effekt af naturlægemidlet. 

Derfor er det vigtigt at personer, som har anvendt og anvender psyllium med god effekt, fortsætter med dette – på trods af utrygheden, som er opstået som følge af risiko for salmonella i visse Husk produkter. 

For der findes mange andre psyllium produkter på markedet, som kan anvendes. 

Mette Theil håber, at historien bliver den 'døgnflue, den bør være', for der findes ikke rigtigt nogen alternativer til psyllium, som er lige så veldokumenterede med forskningsstudier.

Der er ingen tvivl om, at det er en uheldig patientkategori, der kan blive ramt af det her. Hvis dem, der tager produktet mod diarré eller forstoppelse, i stedet får salmonella, er det ikke godt. De kan være svækkede i forhold til at stå imod, og hvis de får en salmonellabakterie ind i tarmen, kan det være ret fatalt.
Rammeplan Type 2 Diabetes

Rammeplan understreger behov for individuel diætbehandling for personer med type 2-diabetes

Fagligt selskab af Kliniske Diætister (FaKD) offentliggør en ny rammeplan til kliniske diætister, der arbejder med ernærings- og diætbehandlingen...
Påske Logo

Senfølger ved COVID-19

Sundhedsstyrelsen har udgivet anbefalinger til organisering af indsatsen for patienter med langvarige symptomer på Covid-19.
Rammeplan Nyreinsufficiens 2021

FaKD Rammeplan for nyreinsufficiens

Fjerde udgave af rammeplanen for diætetisk behandling af nyreinsufficiens er netop udgivet.
Se alle