Kost, ernæring og sundhed
09.06.2021

Nye anbefalinger til rammer om måltiderne i skolen

Klokken ringer til spisefrikvarter – nu skal eleverne spise, men det er ikke helt ligegyldigt hvordan. Fødevarestyrelsen har lavet nye anbefalinger til rammer om det gode måltid i skolen.

Der er flere ting at gribe fat i, når det kommer til spisepausen:

  • De overordnede strukturer og konkrete måder at organisere spisepausen på
  • De fysiske omgivelser som kan bidrage til en god måltidsoplevelse
  • Samværet og fællesskabets betydning sammen med det pædagogiske arbejde før, under og efter måltidet

Guiden er baseret på forskning fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) og Institut for Fødevarer (FOOD).

Anbefalingerne i guiden består af to dele, som supplerer hinanden og understøtter skolernes arbejde med spisepauserne:

Del 1: Måltidets pædagogiske funktion: 

Den første del handler om at udnytte måltidets pædagogiske funktion. Det sker bedst ved, at de voksne arbejder sammen, tager ansvar og sætter fælles mål for måltiderne.

Del 2: Fem råd til inspiration til spisepausen:

Den anden del indeholder fem råd med konkret inspiration til spisepauserne i hverdagen på skolerne. Et af rådene handler om at få involveret eleverne. Her viser forskning, at det er afgørende, at eleverne får lov til at tage ejerskab på at forme rammerne om måltiderne. De voksne kan f.eks. hjælpe eleverne med at tænke ud af boksen og få øje på gode måder at spise sammen på og prøve dem af.

JaTakLidtMindre Infografik

7 ud af 10 danskere siger Ja tak til lidt mindre

Mad- og drikkevarer har haft vokseværk de seneste årtier, men står det til danskerne bør de skrumpe i stedet. Ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at...
årsmøde2021

FaKD årsmøde 2021

FaKD afholder årsmøde fredag d. 29. oktober 2021 så sæt kryds i kalenderen allerede nu
Forside 171 lille

Diætisten juni 2021 er nu udkommet

Se alle