En uddannelse med muligheder
Fagblad 5, 2022

Tenna Hjortnæs [ TEKST ] Alamy [ FOTO ]

En uddannelse med muligheder

Studiestart: Studieretningerne og toningerne inden for professionsbacheloren ernæring og sundhed  giver dig mulighed for at styre din uddannelse i den retning, du brænder for.

Alle veje fører til Rom. Det samme kan man sige om professionsbacheloren  i ernæring og sundhed, som mange nye studerende netop har kastet sig over. Her er Rom i stedet et meningsfuldt arbejdsliv med et utal af muligheder for udfordringer, fordybelse og for at komme til at gøre en forskel for mange.

Men allerede fra starten skal du være med til at forme din uddannelse i den retning, du ønsker, dit arbejdsliv skal gå. Uddannelsen har to studieretninger: fødevarer og ledelse eller sundhedsfremme og diætetik. På studieretningen sundhedsfremme og diætetik er der to toninger, enten sundhedsfremme og forebyggelse eller klinisk diætetik.

Her er tre eksempler på, hvordan nuværende studerende har valgt, og ikke mindst deres tanker bag deres valg af studieretning og toning.

 

Sundhedsfremme og forebyggelse

Vicki Wind Sjette semester på studieretningen sundhedsfremme og diætetik med toningen sundhedsfremme og forebyggelse.
Alder: 41 år

Jeg valgte toningen sundhedsfremme og forebyggelse, fordi jeg ønsker at arbejde med det raske menneske. At arbejde med syge mennesker på et sygehus sagde mig ikke noget. Jeg interesserer mig for, hvordan jeg kan hjælpe mennesker til at forblive raske og have en sund krop, som de er glade for.

Vi undervises på toning meget i kommunikation, vejledning, pædagogik og formidling, hvilket jeg ser som en kæmpe styrke, når jeg skal ud at hjælpe andre mennesker med et “sundere” liv. På femte semester havde vi om fysisk aktivitet, og dette har altid været et af mine store interessepunkter. Vi lærte en del om sportsernæring, hvilket også er superspændende, hvis man efter endt uddannelse har lyst til at bevæge sig inden for elitesport.

Jeg valgte at gå i iværksætterpraktik, hvor jeg i 12 uger har udviklet et koncept. Jeg havde i praktikforløbet tilknyttet en mentor, som skulle hjælpe mig. I min virksomhed tilbyder jeg nu vanecoaching og undervisning i ernæring og fysisk aktivitet.

Når jeg er færdig, skal jeg helt sikkert fortsætte med min egen virksomhed, derudover kunne jeg forestille mig, at jeg skal ud og formidle min viden som underviser på SOSU-skole eller i folkeskolen. Jeg vil rigtig gerne på et senere tidspunkt kunne tilbyde workshops for unge, bl.a. om kropsbilleder og kropsidealer.

Klinisk diætetik

Stinne Mogensen Fjerde semester på studieretningen sundhedsfremme og diætetik med toningen klinisk diætetik. Alder: 34 år

Jeg læser ernæring og sundhed, fordi jeg er optaget af madens betydning for vores krop. Mad er noget, som vi alle har et forhold til. Vi kan ikke undvære det, men de forskellige byggesten, som mad består af, kan være gode eller dårlige for os, alt efter livssituation. Derfor er det alt for unuanceret at tale om sund og usund mad.

Jeg valgte toningen klinisk diætetik, fordi jeg er meget optaget af sygdomme og deres indvirkning på kroppen. For mig er det meget spændende, hvordan vi kan påvirke sygdomme, deres forløb samt vores livskvalitet gennem kosten.

Sygdomslære og klinisk diætetik, som handler om, hvordan diæten er et led i behandlingen af en gælden sygdom, er mine yndlingsfag. På klinisk diætetik skal man være indstillet på at have mange gæstelærere. Særligt synes jeg, at det er interessant med de mange læger, der kommer direkte fra hospitalsgangen med al deres erfaring og ikke mindst viden om sygdomme. 

Jeg kan sagtens se mig selv på et hospital, særligt i forhold til mave-tarm- og leversygdomme. Jeg skal i praktik i kommunalt regi, hvor jeg tænker, at jeg også kan få et spændende arbejdsliv.

Fødevarer og ledelse

Louise Rosenvinge Lodahl Fjerde semester på ernæring og sundhedsuddannelsen, studieretningen fødevare og ledelse. Alder: 22 år

Det, der bragte mig til en professionsbachelor i ernæring og sundhed, var min interesse for mad og sundhed. Jeg synes, det er vildt spændende, hvilken forskel mad kan gøre i menneskers liv. Jeg er tidligere uddannet kok, og jeg har altid interesseret mig for madlavning, og jeg elsker at lave mad. 

Jeg havde lyst til at udvikle mine forståelser og kompetencer inden for fødevarer og finde ud af, hvilke processer, regler og kemi, der ligger bag vores fødevarer. Derfor synes jeg, at toningen FL passede bedst til mig. Her er det fødevarerne, der er i fokus.

På FL arbejder vi med en masse forskellige emner såsom forbrugerpsykologi, bæredygtighed, økologi, fødevarekemi, hygiejne, lovgivningen, kvalitet, sensorik og meget mere. Jeg synes, at kombinationen af fagene giver en bred forståelse inden for mange emner, og jeg føler, at jeg har lært en masse. Ledelse er også en stor del af denne toning, hvor vi bl.a. arbejder med, hvad det vil sige at være en leder, og ens personlige lederskab.

Ledelse finder jeg utrolig interessant, og jeg er fascineret over, hvor mange tanker man gør sig ud fra de forskellige emner. Man lærer nemlig noget om sig selv og kan se sig selv i nogle af de teorier, som vi arbejder med.

Men det bedste ved FL er, at vi i klassen simpelthen har vildt mange gode samtaler. Samtaler, hvor vi diskuterer de mange emner, som vi arbejder med. Jeg lærer utrolig meget af mine medstuderende, og de inspirerer mig til at lære endnu mere.

5 gode råd Til studiestart

Kost og Ernæringsforbundets studenterambassadører kommer med gode råd til nye studerende. Studieambassadørerne er Kost og Ernæringsforbundets repræsentanter på uddannelsesstederne. De udbreder faglig viden og skaber aktiviteter for de medstuderende på professionsbachelor i ernæring og sundhed. De arrangerer f.eks. kurser og lignende, og de er til rådighed, hvis du har brug for hjælp. De kan også hjælpe dig med at blive medlem af Kost og Ernæringsforbundet som studerende.

Det er også studenterambassadørerne, der administrerer Facebook-gruppen: Jeg studerer en professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Nynne

1. Træk vejret dybt, og giv det tid. Det kan være overvældende at starte på et nyt studie. Der er masser af nye mennesker, information, indtryk osv., men se, om du kan tage den med ro og give det tid.

2. Find din egen måde at være studerende på. Der er et utal af forskellige måder at være studerende på, og én er ikke mere rigtig end en anden.

3. Prioritér det sociale i starten. Det gør hele studielivet lidt sjovere og lettere hen ad vejen, hvis man er kommet godt fra start med sine medstuderende.

4. Meld dig ind i diverse Facebook-grupper. Der findes en del forskellige, som kan være en stor hjælp, når man studerer. 

5. Nyd det! At være studerende kan være hårdt og udfordrende, men det er samtidig en fantastisk tid med masser af frihed, muligheder og gode oplevelser, så det er bare med at suge det til sig.

Matias

1. Vær åben over for alle de nye indtryk, mennesker og oplevelser.

2. Acceptér, at du ikke er lige god til alle ting, du skal nok lære det hele.

3. Vær nysgerrig på alle retninger. Der er måske noget, der overrasker dig ved de forskellige retninger.

4. Prøv forskellige måder at studere og tage noter på. Det er måske ikke det, du kender, der giver bedst mening.

5. Synes du, læsestoffet til modulerne er svært, så tag af sted og hør, hvad underviseren har at sige om det. Læs det så igen, når du kommer hjem.

Anne

1. Husk at arbejde sammen med nogle forskellige studiekammerater.

2. Spørg altid en gang for meget. Hvis du sidder med et spørgsmål, er der helt sikkert også en anden, som sidder med det samme.

3. Husk at være åben over for alle studieretningerne, også selvom du måske havde en bestemt i tankerne, da du søgte ind.

4. Husk at undersøge, om du kan få dine bøger brugt eller på biblioteket, inden du køber.

5. Husk at nyde din studietid, har du mulighed for at deltage eller tage noget studierelevant arbejde, kan det anbefales. Det er lærerigt og vil se godt ud på CV’et.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk