kandidatprofiler

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

15.06.2021

Christian Vejlund: Jeg vil være i orkanens øje

”Kandidatstudiet har betydet, at jeg har lært mit eget potentiale at kende. I dag har jeg mit drømmejob, hvor jeg hver eneste dag bliver udfordret”.

Skarpere formuleringsevne, en dybere og mere kompleks forståelse af allerede tilegnet viden, samt en masse nye kompetencer og metoder. Desuden erkendelsen af at klima og bæredygtighed skulle være fremtidens overordnede karriereretning.

Sådan pinder Christian Vejlund ultrakort det ud, som han har fået med sig fra kandidatuddannelsen. Hverken karrierevej og drømmejob har ellers stået lysende klar for ham på noget tidspunkt. Tværtimod har han truffet sine uddannelsesvalg ud fra lyst og interesse og haft fokus på at prøve så meget som muligt af.  

Da han i 2014 blev professionsbachelor i Ernæring og Sundhed, var videbegæret stadig stort. Han følte ikke, at ”kassen var fyldt op endnu”. Derfor lå det lige for at gå videre med kandidatuddannelsen. Uddannelsen trak personlige kompetencer frem

Uddannelsen med det officielle navn Kandidat i Integrated Food Studies (Cand.Scient.Tech), har emneområderne Fødevaresociologi, Madsystemer, Sundhedsfremme, Teknologier og Forbrugervidenskab samt Design og system-innovation.

For Christian Vejlund, der ønsker at arbejde på tværs af traditionelle spor inden for fødevaresektoren, var det den helt rette uddannelse. Han synes at uddannelsen har skærpet hans personlige kompetencer, f.eks. evnen til at gøre svære problemstillinger interessante og til at forstå, til at sætte ting sammen på nye måder og til at nørde med ord, så de fanger opmærksomheden.

Også det at arbejde strategisk og på tværs samt at kunne tage en god ide fra noget et helt andet og overføre den til eget faglige felt, er blevet hverdagens værktøj. Især åbnede et lærerigt specialeforløb om bæredygtig fødevareproduktion i storbyer hans øjne for hvor hans personlige interesse og drivkraft lå.

 

-Jeg har lært mit eget potentiale at kende. Det at jeg ikke har været så låst i mine muligheder har nok betydet, at jeg har prøvet flere ting. Jeg er blevet dygtigere til det, som jeg vil bidrage med, nemlig kommunikation, strategi og planlægning. Designdelen af uddannelsen gav mig en større forståelse af forbrugeradfærd og hvordan man kan påvirke i sundere, mere klimavenlige og bæredygtige retninger. Det var et perfekt supplement til de pædagogiske metoder, som bacheloruddannelsen har udstyret mig med, fortæller han.

Under kandidatuddannelsen byggede Christian Vejlund byggede også videre på sin erhvervserfaring. Han tog bl.a. jobs som studentermedhjælper og projektmedarbejder i Kost & Ernæringsforbundet. Her arbejdede han med kommunikation og med at skaffe virksomhedspraktikker til professionsbachelorer.

Stærk faglighed og erhvervserfaring åbnede døren

To år senere var kassen fyldt med viden og nye værktøjer, men også med rigelig og relevant erhvervserfaring. Med den kombination kørte den nyuddannede kandidat i Integrated Food Studies direkte fra universitetet til overhalingsbanen og de gode jobs.

Det første job var som projektleder og udstillingschef med ansvar for at bygge en ny international fødevaremesse i Bella Centeret.

-Det var interessant at de turde vælge en nyuddannet. Som kandidat har jeg selvfølgelig en stærk faglighed, men de søgte en, der også havde projekterfaring, erhvervserfaring og et netværk. Jeg tror, at jeg fik jobbet, fordi jeg har alle tre dele, siger han.  

Det var efter mange succesfulde år blevet tid til forny madmesserne i Bella Centeret, og Christian Vejlunds opgave var at genstarte formatet og sætte rammerne for fremtidens fødevaremesse. Øvelsen blev ”sindssyg svær”, fortæller han. Den bestod bl.a. i planlægning og forberedelse til et fremtidskoncept, der bl.a. indeholdt talentkonkurrencer, netværkshåndtering, vidensdeling og præsentation af gastronomiske strømninger.

Efter seks års uddannelse og tre år i spidsen for en ny fødevaremesse, kom der et tidspunkt, hvor han havde brug for at standse op og mærke efter. Han fik nyt job i Dagrofa Foodservice som  marketingprojektleder og arbejdede der i et års tid med bl.a. konceptudvikling, salgsstrategier, digital markedsføring og afvikling af koncernens levende/fysiske arrangementer.

Herefter skiftede Christian Vejlund retning. Han havde nået et punkt, hvor kommercielle resultater skulle fylde mindre i arbejdslivet, og hvor han kom tilbage til sit udgangspunkt for uddannelsen.

- Min værktøjskasse var fuld af ny viden, erfaring og ideer, men jeg savnede at bruge min faglighed i forhold til bæredygtighed, ernæring og formidling. Jeg er løbende blevet mere afklaret med at min viden og kompetencer skal tages et sted hen, hvor den kan blive ved med at vokse og gøre gavn, fortæller han.

Landede det rigtige sted 

Christian Vejlund, der længe havde haft et godt øje til Landbrug & Fødevarer, sendte sin ansøgning, da de søgte en kandidat med ernæringsfaglig ballast og erfaring i projektledelse.

Kandidatuddannelsen var en grundlæggende forudsætning for at deres nye medarbejder kunne være med på kollegaernes faglige niveau, bl.a. når opgaver med klassisk projektledelse og koordinering af erhvervsorganisationens største arrangementer skulle løses.

Jobbet indebar mange forskellige videnstunge og komplekse opgaver i området for sundhedsfremme. Landbrug & Fødevarer ønskede en kandidat, der skulle samarbejde med forskningsinstitutioner og være redaktør på en række websites, der henvender sig til sundhedsprofessionelle og undervisere i maddannelse for børn. Kandidaten skulle desuden udarbejde læringsmidler til madskoler for børn.

 

Christian Vejlund blev ansat i maj 2021 som Senior Konsulent i Afdeling for Ernæring.

 

-Jeg var åbenbart det, de manglede - og det var lige der, jeg ville være. Jeg kom ind midt i orkanens øje, hvor jeg kan arbejde med fremsynede, aktuelle projekter. Her er min faglige viden og kompetencer dagligt i spil, og mit arbejde med sundhed og bæredygtighed har en reel betydning for samfundets udvikling og for verdens bedste madland.

-Mit første indtryk af arbejdspladsen og kollegerne var supergodt. Alle brænder for det, de laver. Jeg arbejder med strategi, kommunikation og planlægning og er med til at sikre, at organisationens politiske del og handelsdelen er klædt på med de rigtige, faglige budskaber. Jeg er landet det rigtige sted, hvor alle har høje ambitioner på fællesskabets vegne og hvor jeg hver eneste dag bliver udfordret. For mig er det her drømmejobbet, siger han.  

 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.