faglige profiler

Behandling og individuel vejledning

"Jeg hjælper med at skabe forbindelse mellem maden og den særlige livssituation, syge mennesker er i."

Bringer ernæring ind i behandlingen

Jeg vejleder dagligt patienter og deres pårørende i maden som del af en behandling. Min opgave er at klæde patienter på, så de bedre kan leve med deres sygdom og ikke bliver mere syge. Det sker ved at sørge for, at patienterne har rette viden og redskaber til selv at tage en del af ansvaret for kostens rolle for deres sygdomsforløb. 

At være opdateret på den nyeste evidensbaserede viden om mad og drikkes virkning under både fysisk og psykisk sygdom er en central kompetence for mig. For eksempel vejleder jeg i, hvordan man som diabetiker tæller kulhydrater og får mængden til at passe sammen med sin insulin, eller hvordan man begrænser indtaget af fosfat i forhold til ens dialysebehandling. Generelt beregner jeg og vejleder i, hvordan patienter og borgere får nok protein og energi, når det kniber med at indtage det – for eksempel ved at sammensætte en ernæringsplan, der kan indeholde ernæringsdrikke eller sondeernæring, eller som tager individuelle hensyn til præferencer eller udfordringer, såsom tygge- og synkebesvær (dysfagi). 

Det er vigtigt for mig at være synlig og hele tiden øge bevidstheden hos mine kolleger om, at ernæring er en vigtig del af behandlingen. På den måde er jeg med til at skabe en kobling mellem ernæring, medicinsk behandling, fysisk træning og rehabilitering. Det er helt afgørende, at jeg kan kommunikere og samarbejde med det øvrige sundhedspersonale, patienter og ikke mindst de pårørende. 

Jeg er et vigtigt bindeled, når en patient har brug for ernæringsterapi. Her arbejder jeg sammen med patienten om, at sikre at patienten spiser og drikker mest hensigtsmæssigt for at blive rask, forebygge nye indlæggelser eller opnå bedre livskvalitet.

FAKTA

  • UDDANNELSE: Han eller hun har typisk en uddannelse som professionsbachelor i ernæring og sundhed med studieretningen ’klinisk diætetik’ eller kandidat i klinisk ernæring og kan søge autorisation efter gennemført uddannelse. Titlen ’diætist’ er en beskyttet titel.
  • ARBEJDSSTED: Han eller hun arbejder typisk på en hospitalsafdeling, i et ambulatorium eller i kommunale og regionale institutioner som hjemmepleje, rehabiliterings- og plejecentre, kommunale sundhedscentre, private sundhedstilbud eller klinikker.
  • TITLER: Han eller hun har oftest en titel som klinisk diætist, kostvejleder eller ernæringskonsulent.

Mød de 11 faglige profiler fra Kost og Ernæringsforbundet her. Læs hvilke konkrete kompetencer fagpersonen kan tilbyde inden for kost, ernæring og sundhed.

Profilen som PDF

Relaterede artikler

faglige profiler

Vejledning i forebyggelse og rehabilitering

"I min vejledning ved jeg, at én ting er lige så vigtig som al min viden om mad, ernæring og sundhed - nemlig min evne til at motivere."
faglige profiler

Tilrettelæggelse af sundhedsfremme

"Sundhedsfremme er afgørende for rehabilitering, og her spiller jeg en afgørende rolle i forhold til at skabe de rette rammer for dialogen."
faglige profiler

Strategisk ledelse

"Mit job handler om at bygge bro mellem alle faggrupper, medarbejdere, ledere, borgere, pårørende, interesseorganisationer og politikere."
Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk